Przepis na naleśniki Magdy Gessler - sekretny składnik, dzięki któremu naleśniki zawsze się udają!
Każdy mistrz naleśnikarstwa ma swój własny, wyjątkowy przepis na naleśniki. Jaki sekret tkwi w przepisie na naleśniki Magdy Gessler? Słynna restauratorka ma sposób na to, żeby naleśniki były chrupiące i leciutkie jak chmurka!

Podobno pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi, a potem już jest z górki. Jeśli zapytasz wytrawnego naleśnikarza o przepis, powie Ci, że wszystko robi na wyczucie, a najważniejsze, żeby ciasto miało „tę” konsystencje. Składników te jest niewiele. Zatem dlaczego zrobienie pysznego, miękkiego i elastycznego naleśnika jest tak wielką sztuką? Swój sekret na idealne naleśniki jakiś czas temu podała słynna polska restauratorka Magda Gessler. Co dodaje do naleśnikowego ciasta, by naleśniki wychodziły chrupiące, a jednocześnie plastyczne, lekkie i cieniutkie?
Przepis na pyszne naleśniki według Magdy Gessler – składniki i proporcje:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- Szczypta soli
Magda Gessler do naleśników, by były leciutkie, a jednocześnie chrupiące, dodaje wody gazowanej zamiast zwykłej. To jest sekretny składnik, dzięki któremu naleśniki zawsze wychodzą!
Magda Gessler najpierw ubija jajka z solą trzepaczką lub mikserem, a potem dodaje mąkę, mleko i na końcu wodę gazowaną. Całość dokładnie miesza i sprawdza konsystencję – powinna pokrywać łyżkę ale z niej nie spływać. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaje mąkę. Jeśli za gęste – mleko lub wodę.
Zobacz też: Magda Gessler miała kiedyś proste włosy. Niewiarygodne, jak wyglądała!
Idealne naleśniki – rady naleśnikowych mistrzów:
- Nie dodawaj zbyt dużej liczby jajek – wówczas naleśniki wychodzą gumowate
- Dodaj odrobinę cukru, jeśli chcesz, by brzegi naleśników ładnie się przyrumieniły
- Placki smaż, smarując patelnię słoniną
- Do smażenia naleśników używać możesz oleju kokosowego, który nadaje im delikatny posmak
- Jeśli nie chcesz do ich smażenia używać tłuszczu, dodaj kilka łyżek oleju lub roztopionego masła do samego ciasta
- Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni
- Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką kukurydzianą, orkiszową lub gryczaną by były bardziej fit
- Dodaj kilka kropel esensji pomarańczowej, waniliowej lub migdałowej, jeśli chcesz, by naleśniki miały niepowtarzalny zapach i smak
Poznaj też przepis na wspaniałe fit naleśniki!

Przepis na naleśniki Magdy Gessler – sekretny składnik fjut z „Kuchennych Rewolucji”
W jednym z odcinków „Kuchennych Rewolucji” Magda Gessler stworzyła przepis na przepyszne naleśniki z fjutem. Co to takiego? Fjut to syrop z buraka cukrowego – regionalny przysmak produkowany głównie na Pomorzu i Kujawach. Gęsty syrop z buraków w konsystencji przypomina miód czy melasę i jest idealnym dodatkiem do naleśników na słodko.
Jak radziła Magda Gessler właścicielom karczmy, naleśniki polewa się syropem z buraka cukrowego (fjutem) dopiero na samym końcu, przy podawaniu naleśników gościom.
Warto jednak dodać, że fjut to tylko jeden z pomysłów na to, jak podawać naleśniki. Wspaniale smakują również polane miodem czy syropem klonowym na wzór amerykański.

Słodkie dodatki do naleśników:
- Cukier puder
- Miód
- Syrop Klonowy
- Fjut – według porad Magdy Gessler
- Gorąca czekolada
- Owoce – truskawki, borówki, maliny
- Bita śmietana
- Słodki twarożek
- Mus truskawkowy lub malinowy
- Prażona gruszka, orzechy i cynamon
- Dżem truskawkowy, jabłkowy lub jagodowy
- Konfitura różana
1 z 5

Przepis na naleśniki według Magdy Gessler - sekretne składniki i inspiracje
2 z 5

Przepis na naleśniki według Magdy Gessler - sekretne składniki i inspiracje
3 z 5

Przepis na naleśniki według Magdy Gessler - sekretne składniki i inspiracje
4 z 5

Przepis na naleśniki według Magdy Gessler - sekretne składniki i inspiracje
5 z 5

Przepis na naleśniki według Magdy Gessler - sekretne składniki i inspiracje
Polecane
Jedz ten owoc codziennie na śniadanie. Dzięki temu zapewnisz sobie wspaniały dzień
„Teściowa dała mi sekretny przepis na pierniczki, ale to był podstęp. Ja najadłam się wstydu, a ona posmakuje zemsty”
„Ja zaciskałam pasa, a mąż namiętnie kupował zdrapki. Zdębiałam, gdy okazało się, ile wydawał na swoje sekretne losy”
Milionerzy zawsze mają portfele w tym kształcie. Dzięki nim pieniądze same się mnożą
Wskazano 3 znaki zodiaku, których pech się nie trzyma. Wszechświat zawsze działa na ich korzyść
„Mówią, że dobro zawsze wraca. Ale kiedy skończyły mi się pieniądze ze spadku, najbliżsi odwrócili się plecami”
Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!
Sałatka wielkanocna Magdy Gessler: wstążki z rzepy, ogórka i salcesonu. Nietypowe połączenie, które zachwyca smakiem!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa