Pora na grill
Ucztowanie pod chmurką to wielka frajda. Biesiadujemy i rozkoszujemy się urokami natury. Na dodatek przygotowanie potraw jest bardzo łatwe, więc każdy może się sprawdzić jako kucharz, podając pyszne dania i mocno schłodzone napoje.

Szpadki z indyczej piersi z sałatą
Porcja: 345 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób
800 g piersi indyka, główka sałaty, pół szklanki śmietany, szczypiorek
Marynata: 6 łyżek soku z cytryny, 4 łyżki oleju, 2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego rozmarynu, sól, pieprz
Mięso opłukać. Pokroić w grube pasy. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso natrzeć marynatą. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Osączone z marynaty paski mięsa nadziać wzdłuż na drewniane szpadki. Ułożyć na ruszcie. Piec ok. 10-15 minut z każdej strony. Szaszłyki podawać z zieloną sałatą polaną osoloną śmietaną i posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem. Nasza rada: Pierś indyka można przyrządzić jak klasyczny szaszłyk. Wtedy kawałki mięsa przekładamy warzywami (pomidorkami koktajlowymi, kostkami cukinii, kabaczka lub dyni). Ogniste żeberka
Porcja: 477 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4-6 osób 600-800 g żeberek wieprzowych, sól
Marynata: 3 łyżki oleju, po 2 łyżki sosu chili i miodu, 1/2 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki curry i słodkiej papryki, kilka kropli sosu tabasco, sok z cytryny, 1-2 ząbki czosnku Żeberka opłukać i dokładnie osuszyć. Pokroić na mniejsze porcje. Oprószyć solą. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Marynatą polać żeberka. Odstawić je na 2-3 godziny do lodówki (od czasu do czasu mięso odwracać, by marynata równomiernie je pokryła). Na ruszcie położyć tackę aluminiową lub odpowiednio uformowaną folię, a na niej żeberka. Piec je ok. 30 minut (od czasu do czasu przewracać i polewać wytapiającym się tłuszczem). Kukurydza z masłem czosnkowym
Porcja: 316 kcal
Przygotowanie: 50 minut
Dla 4 osób 4 kolby kukurydzy, sól, łyżka oleju
Masło czosnkowe: 3-6 ząbków czosnku, 1/2 kostki masła, po łyżeczce posiekanego szczypiorku i rzeżuchy, sól, curry Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem, zieleniną, solą oraz curry. Uformować wałek, owinąć go folią. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Kukurydzę obrać z liści, opłukać. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 25 minut. Osączyć, posmarować olejem. Ułożyć na ruszcie, piec ok. 15 minut z każdej strony. Podawać z plasterkami masła. Ryba w ziołach
Porcja: 186 kcal
Przygotowanie: 10 minut
Dla 4 osób cytryna, 4 sprawione pstrągi, łyżka masła, tymianek (świeży lub suszony), liście laurowe, sól, pieprz Cytrynę sparzyć, przekroić. Jedną połówkę pokroić w plasterki, z drugiej wycisnąć sok. Ryby opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Od środka i z zewnątrz oprószyć solą i pieprzem. Wnętrze skropić sokiem z cytryny. Do każdej ryby włożyć po kawałku masła. Obłożyć tymiankiem, liśćmi laurowymi i plasterkami cytryny. Ułożyć na ruszcie. Piec 5-8 minut. W połowie pieczenia rybę odwrócić. Pieczony melon
Porcja: 357 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Dla 4 osób melon, szklanka śmietany kremówki, zielony pieprz (niekoniecznie), sól, listki melisy, orzeszki pistacjowe Melon rozkroić, usunąć pestki. Miąższ pokroić w dość grube cząstki. Ułożyć je na ruszcie. Piec po 3-5 minut z każdej strony. Udekorować listkami melisy i ewentualnie posypać grubo mielonym zielonym pieprzem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Orzeszki obrać, grubo posiekać. Posypać nimi śmietanę. Podawać razem z melonem. (Do melona można również podać słodką śmietanę. Wtedy ubijamy ją z 1-2 łyżkami cukru pudru i, oczywiście, nie posypujemy melona pieprzem). Ziemniaki z twarożkowym dipem
Porcja: 289 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Dla 4-6 osób 8 dużych ziemniaków, po łyżce ziaren (maku, kminku, czarnuszki, sezamu), sól, 1-2 łyżki oleju
Twarożkowy dip: 250 g twarożku, 4 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka, ząbek czosnku (niekoniecznie), natka, listki kolendry, sól, pieprz Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć. Naciąć z jednej strony na krzyż i posypać wybranym ziarnem oraz solą. Każdy ziemniak zawinąć w kawałek posmarowanej olejem folii aluminiowej. Ułożyć na ruszcie. Piec 50-60 minut. Twarożek wymieszać z jogurtem lub mlekiem i ewentualnie przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką i kolendrą. Podawać z gorącymi ziemniakami. Rozmaitości z mięsa i warzyw
Porcja: 331 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Dla 4-6 osób 500 g łopatki wieprzowej, 4 kotlety schabowe (z kostką), 3 papryki w różnych kolorach, suszone oregano, sól, pieprz
Marynata: 4 łyżki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego lub czerwonego wytrawnego wina Łopatkę opłukać, pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Odstawić je na 2 godziny do lodówki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kawałki. Kotlety schabowe opłukać, osuszyć, lekko zbić. Oprószyć pieprzem i oregano. Kawałki osączonej z marynaty wieprzowiny nadziewać naprzemiennie z papryką na szpikulec do szaszłyków. Ułożyć na ruszcie. Piec 30-35 minut, często obracając. Na ruszcie obok szaszłyków ułożyć kotlety schabowe. Piec 8-10 minut z każdej strony. Po upieczeniu oba dania oprószyć solą.
- Więcej przepisów kulinarnych na www.mojegotowanie.pl
- Claudia 6/2005
1 z 2

1393
2 z 2

1394
Polecane
„Grill na urodziny mojego męża okazał się katastrofą. Przyjaciółka spaliła atmosferę gorzej niż kiełbaskę z rusztu”
„Rodzice dali mi kredyt zaufania, a ja zawaliłem. Za ten grill w majówkę pójdę na kolanach do Częstochowy”
„Grill na urodziny mojego męża okazał się katastrofą. Przyjaciółka spaliła atmosferę gorzej niż kiełbaskę z rusztu”
„Rodzice dali mi kredyt zaufania, a ja zawaliłem. Za ten grill w majówkę pójdę na kolanach do Częstochowy”
„Miał być kameralny grill, a wpadło pół miasta. Zabawa była super, ale rano nie miałem odwagi spojrzeć rodzicom w oczy”
„Wspólny grill ze znajomymi skończył się tragedią. Wszyscy ukrywali pewien sekret, o którym tylko ja nie miałem pojęcia”
Ten symbol wiosny przyniesie ci miłość o tej porze roku. Ale warto poczekać do ostatniej chwili
Nów Księżyca w styczniu 2025 pojawi się w znaku Wodnika. Pora zacząć nowy rozdział w życiu i otworzyć się na zmiany
„Starsza sąsiadka z hukiem się rozwiodła, a ja od lat tkwię w nieszczęśliwym małżeństwie. Może teraz na mnie pora”
„Najpierw zmieniałam pieluchy dzieciom, a teraz mężowi. Moje życie zatoczyło koło, ale najwyższa pora oszukać los”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa