Zmiksuj: 1,5 szklanki mąki, 3 jajka, szklankę mleka, 2 łyżki oleju, po szczypcie cukru i soli. Masę rozprowadź w szklance gazowanej wody mineralnej (do gęstości śmietany). Odstaw na 20 min. Usmaż naleśniki. Podawaj posypane cukrem pudrem.
2. RAZOWE Zmiksuj: po 2 szklanki mąki razowej i kefiru, 2 jajka, szczyptę soli, usmaż naleśniki. 1/2 kg szpinaku uduś, przypraw, połącz ze szklanką startego sera. Placki układaj jak tort, smarując na przemian keczupem i szpinakiem, posyp serem. Piecz 20 min w 180°C.
3. PŁONĄCE Z LIKIEREM Zmiksuj: 3 jajka, łyżkę płynnego masła, 25 dag mąki, 1/2 l mleka, łyżkę oliwy, cukier waniliowy, 3 łyżeczki likieru. Usmaż cienkie naleśniki; każdy posmaruj konfiturą pomarańczową i złóż w kopertę. Ułóż na patelni, polej brandy, podpal. Podawaj płonące. Na talerze wyłóż, kiedy zgaśnie płomień.
4. BEZGLUTENOWE Zmiksuj: szklankę mąki bezglutenowej, 2 łyżki kleiku kukurydzianego, łyżkę mąki kukurydzianej, 2,5 szklanki wody, 3 łyżki oleju. Ciasto odstaw na 1–2 godz. Usmaż naleśniki bez tłuszczu, na patelni teflonowej. Posmaruj domowym przecierem jabłkowym. Zwijaj w rulony, oprósz cynamonem.
5. AMERYKAŃSKIE Zmiksuj: 3 jajka, łyżkę rozpuszczonego masła, 25 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, 300 ml mleka. Odstaw na 20 min. Smaż na maśle małe placki z obu stron. Podawaj je z konfiturą, syropem klonowym lub miodem.
6. KAWOWE Zmiksuj: 1,5 szklanki mąki, po 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i kakao, szczyptę soli, 2 jajka, 2 łyżki płynnego masła, 2 szklanki mleka. Kiedy ciasto osiągnie konsystencję śmietany, usmaż naleśniki. Podawaj z bitą śmietaną i owocami. Smakują też z pikantnym farszem.
7. PIWNE 2 jajka zmiksuj z 1,5 szklanki jasnego ciepłego piwa. Cały czas miksując, dodaj 6 łyżek mąki, po łyżce oliwy i brandy oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, posiekaną natkę do smaku. Odstaw na 15 min. Usmaż naleśniki. Podawaj je do mięs (zamiast ziemniaków) lub z farszem mięsnym i ostrym sosem.
8. FRANCUSKIE Zmiksuj: 1/4 l mleka (lub pół na pół z wodą), szczyptę soli, łyżkę cukru, 3 jajka, 10 dag mąki, 1/4 kostki płynnego masła. Na maśle usmaż bardzo cienkie, chrupkie naleśniki. Podawaj z sosem czekoladowym, konfiturami, cukrem pudrem, smażonymi gruszkami itd.
9. SOJOWE Z BROKUŁAMI Zmiksuj: 25 dag mąki, 1/2 l mleka sojowego, 3 żółtka. Połącz z pianą ubitą z białek. Usmaż naleśniki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj zblanszowany brokuł, podsmaż, przypraw (sól, pieprz, kminek, bazylia, oregano do smaku). Faszeruj naleśniki, podsmaż na maśle.
10. DUKANA Zmiksuj: 4 jajka, 1/2 szklanki chudego mleka, 3–4 łyżki chudego twarożku homogenizowanego, 4 łyżki mąki kukurydzianej i słodzik do smaku. Usmaż naleśniki bez tłuszczu na gorącej patelni teflonowej. Cienko posmaruj je chudym twarogiem, na każdym połóż po kawałku łososia, udekoruj koperkiem.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Pomysły na naleśniki"}],"seoMetadata":{"title":"Pomysły na naleśniki","description":"Uwielbiają je dzieci, kochają dorośli. Są tacy, którzy jedliby je na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki występują we wszystkich kuchniach świata, choć w każdej są nieco inne. Cała tajemnica smaku tkwi w farszu i dodatkach.","metaTitle":"Pomysły na naleśniki","metaDescription":"Uwielbiają je dzieci, kochają dorośli. Są tacy, którzy jedliby je na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki występują we wszystkich kuchniach świata, choć w każdej są nieco inne. Cała tajemnica smaku tkwi w farszu i dodatkach.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"nalesniki_14","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"nalesniki_14","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-daa53e6.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pomysly-na-nalesniki/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pomysly-na-nalesniki/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pomysly-na-nalesniki/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Pomysły na naleśniki","article":{"id":"67673","description":"Uwielbiają je dzieci, kochają dorośli. Są tacy, którzy jedliby je na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki występują we wszystkich kuchniach świata, choć w każdej są nieco inne. Cała tajemnica smaku tkwi w farszu i dodatkach.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["dania główne","gotowanie","naleśniki"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Pomys%C5%82y%20na%20nale%C5%9Bniki","tweet":"Pomys%C5%82y%20na%20nale%C5%9Bniki","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-daa53e6.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pomysly-na-nalesniki/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pomysly-na-nalesniki/#Article","@type":"Article","description":"Uwielbiają je dzieci, kochają dorośli. Są tacy, którzy jedliby je na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki występują we wszystkich kuchniach świata, choć w każdej są nieco inne. Cała tajemnica smaku tkwi w farszu i dodatkach.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-daa53e6.jpeg?resize=500,366","width":500,"height":366}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pomysly-na-nalesniki/"},"name":"Pomysły na naleśniki","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pomysly-na-nalesniki/","dateModified":"2024-09-17T22:48:06+02:00","datePublished":"2011-03-04T12:00:00+01:00","headline":"Pomysły na naleśniki","keywords":"dania główne, gotowanie, naleśniki","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"67673","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2011-03-04T11:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["dania-glowne","gotowanie","nalesniki"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"67673","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["dania-glowne","gotowanie","nalesniki"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["dania-glowne","gotowanie","nalesniki"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"nalesniki_14","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"nalesniki_14","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-daa53e6.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"dania-glowne","display":"dania główne","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"gotowanie","display":"gotowanie","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"nalesniki","display":"naleśniki","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"969776","content_title":"Pomysły na naleśniki","content_type":"article","publication_date":"2011-03-04T11:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":67673,"contentName":"Pomysły na naleśniki","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pomysly-na-nalesniki/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["dania główne","gotowanie","naleśniki"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pomysly-na-nalesniki/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"67673"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Uwielbiają je dzieci, kochają dorośli. Są tacy, którzy jedliby je na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki występują we wszystkich kuchniach świata, choć w każdej są nieco inne. Cała tajemnica smaku tkwi w farszu i dodatkach.
1. KLASYCZNE Zmiksuj: 1,5 szklanki mąki, 3 jajka, szklankę mleka, 2 łyżki oleju, po szczypcie cukru i soli. Masę rozprowadź w szklance gazowanej wody mineralnej (do gęstości śmietany). Odstaw na 20 min. Usmaż naleśniki. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Reklama
2. RAZOWE Zmiksuj: po 2 szklanki mąki razowej i kefiru, 2 jajka, szczyptę soli, usmaż naleśniki. 1/2 kg szpinaku uduś, przypraw, połącz ze szklanką startego sera. Placki układaj jak tort, smarując na przemian keczupem i szpinakiem, posyp serem. Piecz 20 min w 180°C.
3. PŁONĄCE Z LIKIEREM Zmiksuj: 3 jajka, łyżkę płynnego masła, 25 dag mąki, 1/2 l mleka, łyżkę oliwy, cukier waniliowy, 3 łyżeczki likieru. Usmaż cienkie naleśniki; każdy posmaruj konfiturą pomarańczową i złóż w kopertę. Ułóż na patelni, polej brandy, podpal. Podawaj płonące. Na talerze wyłóż, kiedy zgaśnie płomień.
4. BEZGLUTENOWE Zmiksuj: szklankę mąki bezglutenowej, 2 łyżki kleiku kukurydzianego, łyżkę mąki kukurydzianej, 2,5 szklanki wody, 3 łyżki oleju. Ciasto odstaw na 1–2 godz. Usmaż naleśniki bez tłuszczu, na patelni teflonowej. Posmaruj domowym przecierem jabłkowym. Zwijaj w rulony, oprósz cynamonem.
5. AMERYKAŃSKIE Zmiksuj: 3 jajka, łyżkę rozpuszczonego masła, 25 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, 300 ml mleka. Odstaw na 20 min. Smaż na maśle małe placki z obu stron. Podawaj je z konfiturą, syropem klonowym lub miodem.
6. KAWOWE Zmiksuj: 1,5 szklanki mąki, po 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i kakao, szczyptę soli, 2 jajka, 2 łyżki płynnego masła, 2 szklanki mleka. Kiedy ciasto osiągnie konsystencję śmietany, usmaż naleśniki. Podawaj z bitą śmietaną i owocami. Smakują też z pikantnym farszem.
7. PIWNE 2 jajka zmiksuj z 1,5 szklanki jasnego ciepłego piwa. Cały czas miksując, dodaj 6 łyżek mąki, po łyżce oliwy i brandy oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, posiekaną natkę do smaku. Odstaw na 15 min. Usmaż naleśniki. Podawaj je do mięs (zamiast ziemniaków) lub z farszem mięsnym i ostrym sosem.
8. FRANCUSKIE Zmiksuj: 1/4 l mleka (lub pół na pół z wodą), szczyptę soli, łyżkę cukru, 3 jajka, 10 dag mąki, 1/4 kostki płynnego masła. Na maśle usmaż bardzo cienkie, chrupkie naleśniki. Podawaj z sosem czekoladowym, konfiturami, cukrem pudrem, smażonymi gruszkami itd.
9. SOJOWE Z BROKUŁAMI Zmiksuj: 25 dag mąki, 1/2 l mleka sojowego, 3 żółtka. Połącz z pianą ubitą z białek. Usmaż naleśniki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj zblanszowany brokuł, podsmaż, przypraw (sól, pieprz, kminek, bazylia, oregano do smaku). Faszeruj naleśniki, podsmaż na maśle.
Reklama
10. DUKANA Zmiksuj: 4 jajka, 1/2 szklanki chudego mleka, 3–4 łyżki chudego twarożku homogenizowanego, 4 łyżki mąki kukurydzianej i słodzik do smaku. Usmaż naleśniki bez tłuszczu na gorącej patelni teflonowej. Cienko posmaruj je chudym twarogiem, na każdym połóż po kawałku łososia, udekoruj koperkiem.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.