Pomarańczowa tarta
Porcja: 407 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 30 minut

Na 8 porcji
- 150 g mąki
- 100 g masła
- żółtko
- 70 g cukru pudru
- łyżka śmietany
- 4 pomarańcze
- 5 łyżek dżemu pomarańczowego
- szczypta soli
- masło do formy
- 500 g suchego grochu
Z mąki, masła, żółtka, 50 g cukru pudru, śmietany i soli zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Ciastem wylepić spód i boki wysmarowanej masłem formy do tarty. Wierzch ciasta pokryć pergaminem lub papierem do pieczenia, a następnie posypać grochem. Piec 15 minut w 200°C . Pomarańcze umyć, obrać, pokroić w plastry, wyjąć pestki. Z ciasta usunąć groch, lekko wystudzić. Wierzch posmarować dżemem pomarańczowym i obłożyć plastrami pomarańczy. Posypać resztą cukru i piec następne 15 minut w 200°C.
Nasze rady
Gdyby ciasto się kruszyło podczas zagniatania, należy dodać do niego 2 łyżki bardzo zimnej wody. Warstwa grochu uniemożliwia unoszenie się ciasta podczas pieczenia i odchodzenie jego boków od formy. Można też użyć fasoli lub ryżu.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa