Półmisek ze szparagami
Czas na szparagi i świeży szpinak. Dania lekkie, nietuczące i pełne fantazji. Dzięki nim poczujesz się naprawdę wiosennie, zachowasz piękną sylwetkę i oczyścisz organizm z toksyn.

Opublikowano: 30.04.2011, 10:00
Reklama
PORCJA: 177 kcal
NA 4 PORCJE:
● 30 zielonych szparagów
● 30 plasterków wędzonego boczku
● łyżka oleju rzepakowego
● sól
Szparagi oskrobać, opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek. Wstawić do wysokiego garnka, zalać lekko osoloną wodą, tak by główki szparagów wystawały poza jej lustro. Gotować ok. 20 minut. Osączyć i wystudzić. Każdy szparag owinąć plasterkiem wędzonego boczku. Olej mocno rozgrzać na patelni. Wrzucić szparagi; smażyć z jednej i drugiej strony, aż boczek lekko się zrumieni. Podawać na gorąco z twarożkowo-czosnkowym dipem.
TAJEMNICE DOBRYCH SZPARAGÓW Białe szparagi są delikatniejsze w smaku, bywają jednak włókniste; wymagają też grubszego obierania. Zielonych często nie trzeba w ogóle obierać; łatwiej je kupić, bo sezon na nie trwa dłużej. Wybieramy szparagi jędrne, o zwartych główkach, po potarciu jednej łodyżki o drugą powinny wydawać „skrzypiący” dźwięk.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Historie
„Teściowa wybałuszyła gały, bo podałam szparagi na wielkanocny stół. Mam ją gdzieś, mój dom, to moje zasady”
14.04.2025, 20:00
Historie
„Wyjazd na szparagi do Niemiec miał być przygodą życia. Chciałam się usamodzielnić, a teraz jestem na łasce rodziców”
18.05.2025, 21:15
Historie
„Teściowa wybałuszyła gały, bo podałam szparagi na wielkanocny stół. Mam ją gdzieś, mój dom, to moje zasady”
14.04.2025, 20:00
Historie
„Wyjazd na szparagi do Niemiec miał być przygodą życia. Chciałam się usamodzielnić, a teraz jestem na łasce rodziców”
18.05.2025, 21:15
Historie
„Szparagi i czereśnie to dla mnie nieosiągalny luksus. Po porodzie zostałam w domu z dzieckiem i bieda aż piszczy”
23.06.2025, 16:30
Kuchnia
Sezon na szparagi: jak przyrządzić szparagi, aby nie straciły koloru i smaku? Jakich szparagów nie kupować i jak zrobić je na 3 sposoby? [PRZEPISY]
20.04.2022, 10:45
Historie
„Mówią, że dobro zawsze wraca. Ale kiedy skończyły mi się pieniądze ze spadku, najbliżsi odwrócili się plecami”
20.04.2025, 16:30
Historie
„Siostra oznajmiła w Wielką Sobotę, że związała się z bogatym starcem. Twierdzi, że to miłość, ale ja wiem swoje”
16.04.2025, 18:30
Historie
„Myślałem, że jestem dla niej kimś więcej, a byłem zerem. Wyrzuciła mnie ze swojego serca jak starą rzecz”
16.04.2025, 14:23
Kuchnia
Przepis na szparagi "całe zielone" Magdy Gessler. To świetny pomysł na przystawkę lub dodatek do wielkanocnego obiadu
04.04.2022, 13:15
22.06.2023, 19:15
Historie
„Teściowa wie, że nie jem mięsa, ale i tak za każdym razem wciska mi kiełbasę. Uważa, że warzywa są dobre dla królika”
27.03.2025, 18:50
Historie
„Rodzice się ze mnie śmiali, że mój mąż jest ze wsi. A ja wyszłam za króla truskawek i żyję jak pączek w maśle”
13.06.2025, 14:00
Historie
„Córka ze mnie drwi i mówi, że jestem za stara, by mieć marzenia. Smarkula nie wie, że życie zaczyna się na emeryturze”
24.04.2025, 20:00
Historie
„Rodzice uważają, że spotykam się ze staruchem dla kasy i wycieczek do Dubaju. Czy nie mogą zrozumieć, że to miłość?”
22.02.2025, 08:30
Historie
„Z internetu dowiedziałam się, że wnuk się zaręczył. Zabolało, że dla rodziny już nie istnieję”
16.05.2025, 08:30
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa