Polędwica w sosie winnym
Przygotowanie: 50 min, kaloryczność: 270 kcal, dla 4 osób

Opublikowano: 01.01.2009, 11:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 100 ml czerwonego wina
- liść laurowy
- 6 ziaren białego pieprzu
- kawałek cynamonu
- 3 goździki
- włoszczyzna
- 70 dag polędwiczek wieprzowych
- sól, pieprz
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżeczki konfitury z truskawek
Reklama
Danie zacznij przygotowywać dzień wcześniej. Zagotuj 2 szklanki wody, dodając wino, liść laurowy, ziarna pieprzu, cynamon, goździki. Ostudź. Warzywa obierz, pokrój w kostkę. Mięso umyj, osusz, obłóż warzywami, zalej marynatą. Pozostaw je na noc w marynacie. Następnego dnia mięso osusz , posól, popieprz, zrumień na smalcu. Dodaj warzywa z marynaty, podsmaż. Wlej marynatę, duś ok. 20 min na małym ogniu. W czasie duszenia przekręcaj mięso. Wyjmij polędwiczki. Sos przetrzyj przez sito, dodaj konfiturę i podgrzewaj, aż zgęstnieje, przypraw. Mięso pokrój na ukośne kawałki, polej sosem. Podawaj z kluseczkami półfrancuskimi i surówką z cykorii.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Loading...