Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 100 ml czerwonego wina
  • liść laurowy
  • 6 ziaren białego pieprzu
  • kawałek cynamonu
  • 3 goździki
  • włoszczyzna
  • 70 dag polędwiczek wieprzowych
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżeczki konfitury z truskawek
Reklama

Danie zacznij przygotowywać dzień wcześniej. Zagotuj 2 szklanki wody, dodając wino, liść laurowy, ziarna pieprzu, cynamon, goździki. Ostudź. Warzywa obierz, pokrój w kostkę. Mięso umyj, osusz, obłóż warzywami, zalej marynatą. Pozostaw je na noc w marynacie. Następnego dnia mięso osusz , posól, popieprz, zrumień na smalcu. Dodaj warzywa z marynaty, podsmaż. Wlej marynatę, duś ok. 20 min na małym ogniu. W czasie duszenia przekręcaj mięso. Wyjmij polędwiczki. Sos przetrzyj przez sito, dodaj konfiturę i podgrzewaj, aż zgęstnieje, przypraw. Mięso pokrój na ukośne kawałki, polej sosem. Podawaj z kluseczkami półfrancuskimi i surówką z cykorii.

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Loading...