Placek pasterski
Przygotowanie: 30 min, kaloryczność 310 kcal, dla 4 osób

SKŁADNIKI:
- kilogram ziemniaków
- 2 piersi kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 5 dag wędzonego boczku
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki mleka
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i dokładnie rozgnieć widelcem. Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Wrzuć mięso, wymieszaj, duś na wolnym ogniu ok. 20 min. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na roztopionym maśle. Dodaj ziemniaki, dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną rozłóż równo na natłuszczonej patelni. Podsmaż placek z jednej strony i odwróć na drugą za pomocą dużej pokrywki lub talerza. Skrop mlekiem, smaż jeszcze chwilę. Na wierzchu połóż uduszone mięso z kurczaka.
NASZA RADA: Gorący placek posyp obficie świeżymi ziołami, np. majerankiem – będzie aromatyczny i dużo lżej strawny
Polecane
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa