Pikantna zupa z dyni
PRZYGOTOWANIE: 50 min
GOTOWANIE: 25 min
PORCJA: 150 kcal

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
1 l bulionu warzywnego
70 dag dyni
2 łyżki oliwy
6 wyłuskanych orzechów włoskich
2 cebule dymki
strączek papryki chili
łyżka startego chrzanu
1/2 szklanki śmietany 18%
łyżka mąki
2 łyżki dżemu morelowego
sól, gałka muszkatołowa
łyżeczka soku z cytryny
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka. Dodać łyżkę oliwy, szklankę bulionu, przykryć i dusić do miękkości (20-30 minut). Ugotowaną dynię zmiksować wraz z wywarem.
Orzechy posiekać. Papryczkę chili dokładnie oczyścić, usunąć pesteczki, opłukać, miąższ bardzo drobno posiekać.
Cebulki dymki oczyścić, obrać, drobno posiekać. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, podsmażyć.
Dżem podgrzać, przetrzeć przez sito. Dołożyć do zmiksowanej dyni wraz z cebulą, posiekaną papryczką chili i startym chrzanem.
Dolać pozostały wywar, wymieszać, podgrzać, gotować kilka minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową, ewentualnie dosolić. Zupę nalać na talerze, posypać orzechami.
Rada: Papryczkę chili można zastąpić szczyptą ostrego curry, odrobiną pieprzu cayenne lub imbiru.
Polecane
„Zrobiliśmy sobie z mężem przerwę od siebie. Ja wylewałam łzy, a on tęsknotę leczył w bardziej pikantny sposób”
„Żona wciskała mi romans ze szwagierką, a sama miała pikantne grzeszki na sumieniu. Zrobiła ze mnie rogatego naiwniaka”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa