Pierogi z kapustą
Nawet jeżeli zwykle nie przygotowujesz sama pierogów, wigilia jest tą kolacją kiedy jesteś gotowa na ten wyczyn. Oto przepis!

PORCJA: 299 kcal
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
NA 8 PORCJI
- 50 g suszonych grzybów
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- dymka
Ciasto:
- 400 g mąki
- łyżeczka soli
- mąka do podsypania
Grzyby opłukać, zalać wodą. Odstawić na noc. Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić (wywar zachować). Kapustę grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać pokrojoną cebulę. Gotować do miękkości. Razem z grzybami zemleć. Podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Doprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.
Mąkę wymieszać z solą. Stopniowo dolewać gorącą wodę (ok. 120 ml), zagniatając ciasto, aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji. Ciasto uformować w kulę i przykryć ściereczką. Po 15 minutach rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Następnie z ciasta wyciąć szklanką koła; na każde nałożyć po łyżce farszu. Brzegi skleić, formując pierogi. Gotować je w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. Osączyć. Podawać z podsmażoną na reszcie oleju dymką.
Polecane
„Sąsiadka wolała spędzać święta w melinie, a nie przy stole. Bardziej smakowało jej tanie wino, niż pierogi z kapustą”
„Wielkanoc u synowej to jakaś kpina z tradycji. Okna brudne, żurek zimny, a na dodatek sałatka bez majonezu”
„Sąsiadka wolała spędzać święta w melinie, a nie przy stole. Bardziej smakowało jej tanie wino, niż pierogi z kapustą”
„Wielkanoc u synowej to jakaś kpina z tradycji. Okna brudne, żurek zimny, a na dodatek sałatka bez majonezu”
„Mama uważa, że w kuchni należy iść z duchem czasu. To, co podała na wigilijny stół, przeszło wszelkie oczekiwania”
„Teściowa cały wieczór krytykowała moje potrawy wigilijne. Gdyby święta były u niej, podałaby pierogi z jadem”
„Złociste pierogi Babci Zosi to smak dzieciństwa. Sekretny przepis wywołał burzę w szklance wody i podzielił rodzinę”
„Święta w tym roku były jak z Opowieści wigilijnej. Nawiedził mnie duch z przeszłości, o którym wolałbym zapomnieć”
„Byłam w szoku, gdy mąż ulepił pierogi na Święta. Miał dla mnie jeszcze jedną niespodziankę”
„Pierwszej gwiazdki wypatruję w samotności. Nie mam rodziny, więc wigilijny barszcz doprawiam słonymi łzami”
„Teściowa przy każdej okazji wbijała mi szpile. Gdy skrytykowała wigilijne pierogi, ustawiłam ją do pionu”
„Teściowa skrytykowała mój barszcz i pierogi. Chciała zniszczyć nam Święta, ale dałam starej bździągwie do wiwatu”
„W Wigilię zaprosiłem do domu obcą kobietę. Świąteczna kolacja ze śniadaniem zaowocowała wspólną starością”
„Synowa lata na hybrydy, a mój syn robi w domu za kelnera i sprzątacza. Kpina, a nie prawdziwa rodzina”
„Koleżanki szydzą, że jem obiadki od matki, a nie lunch z cateringu. Wytykają mi pochodzenie, a same mają słomę w butach”
„Przygotowałyśmy niewinnego psikusa. Nie wiedziałyśmy, że przez ten żarcik, ktoś śmiertelnie się na nas obrazi”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa