po łyżeczce posiekanego koperku, bazylii i tymianku
sok z 1/2 cytryny
Ponadto:
sól
pieprz
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać z 2–3 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i winem. Marynatą posmarować mięso i wstawić do lodówki na 3 godziny. Ziemniaki wyszorować, opłukać, pokroić w cząstki. Wysypać na blachę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić pozostałą oliwą, wymieszać. Piec ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Mięso wyjąć z lodówki, podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przełożyć do brytfanki, polać marynatą. Wstawić do piekarnika razem z ziemniakami. Piec ok. 40 minut. Składniki na każdy z sosów wymieszać. Przełożyć do miseczek. Udekorować papryką i ziołami. Mięso pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 5 minut. Podawać pokrojone w plastry i oprószone solą oraz pieprzem. Osobno podać sosy i pieczone ziemniaki.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Pieczony rostbef z zimnymi sosami"}],"seoMetadata":{"title":"Pieczony rostbef z zimnymi sosami","description":"Pieczona wołowina w najlepszym wydaniu. Jak znalazł na weekendowy obiad!","metaTitle":"Pieczony rostbef z zimnymi sosami","metaDescription":"Pieczona wołowina w najlepszym wydaniu. Jak znalazł na weekendowy obiad!","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"rostbef","sourceName":"Pieczony rostbef z sosem musztardowym, fot. Shutterstock.com","title":"rostbef","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-21c0f1c.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-rostbef-z-zimnymi-sosami/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-rostbef-z-zimnymi-sosami/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-rostbef-z-zimnymi-sosami/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Pieczony rostbef z zimnymi sosami","article":{"id":"156623","description":"Pieczona wołowina w najlepszym wydaniu. Jak znalazł na weekendowy obiad!","type":"article","author":"redakcjakl","tags":[]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Pieczony%20rostbef%20z%20zimnymi%20sosami","tweet":"Pieczony%20rostbef%20z%20zimnymi%20sosami","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-21c0f1c.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-rostbef-z-zimnymi-sosami/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-rostbef-z-zimnymi-sosami/#Article","@type":"Article","description":"Pieczona wołowina w najlepszym wydaniu. Jak znalazł na weekendowy obiad!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-21c0f1c.jpeg?resize=610,405","width":610,"height":405}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-rostbef-z-zimnymi-sosami/"},"name":"Pieczony rostbef z zimnymi sosami","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-rostbef-z-zimnymi-sosami/","author":[{"@type":"Person","name":"Claudia"}],"dateModified":"2024-09-18T10:27:09+02:00","datePublished":"2014-02-28T08:01:00+01:00","headline":"Pieczony rostbef z zimnymi sosami","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"156623","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2014-02-28T07:01:00+00:00","template":"article"},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"156623","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article"},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"rostbef","sourceName":"Pieczony rostbef z sosem musztardowym, fot. Shutterstock.com","title":"rostbef","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-21c0f1c.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"980735","content_title":"Pieczony rostbef z zimnymi sosami","content_type":"article","publication_date":"2014-02-28T07:01:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":156623,"contentName":"Pieczony rostbef z zimnymi sosami","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-rostbef-z-zimnymi-sosami/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":[],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-rostbef-z-zimnymi-sosami/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"156623"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Porcja: 287 kcal Przygotowanie: 30 minut Na 8 porcji:
Reklama
800 g rostbefu bez kości
2 ząbki czosnku
5–6 łyżek oliwy
250 ml czerwonego wytrawnego wina
1 kg ziemniaków
Sos musztardowo-pomidorowy:
2 łyżki musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżka majonezu
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Sos jogurtowo-ziołowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
po łyżeczce posiekanego koperku, bazylii i tymianku
sok z 1/2 cytryny
Ponadto:
sól
pieprz
Reklama
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać z 2–3 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i winem. Marynatą posmarować mięso i wstawić do lodówki na 3 godziny. Ziemniaki wyszorować, opłukać, pokroić w cząstki. Wysypać na blachę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić pozostałą oliwą, wymieszać. Piec ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Mięso wyjąć z lodówki, podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przełożyć do brytfanki, polać marynatą. Wstawić do piekarnika razem z ziemniakami. Piec ok. 40 minut. Składniki na każdy z sosów wymieszać. Przełożyć do miseczek. Udekorować papryką i ziołami. Mięso pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 5 minut. Podawać pokrojone w plastry i oprószone solą oraz pieprzem. Osobno podać sosy i pieczone ziemniaki.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.