Bazylię opłukać, drobno posiekać, rozetrzeć w moździerzu razem z oliwą. Przetrzeć przez sito. odstawić na 30–40 minut. warzywa umyć, oczyścić i pokroić na grube plastry, pomidory na połówki. nieobrane główki czosnku przeciąć w poprzek na pół. na rozpalonym grillu położyć folię aluminiową lub tackę grillową. rozłożyć na niej warzywa i czosnek. oprószyć solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, skropić połową oliwy bazyliowej. Przykryć drugą tacką lub folią aluminiową. Piec 30–35 minut. Przed podaniem do reszty oliwy bazyliowej dodać drobno posiekany lub rozgnieciony ząbek czosnku. oliwą skropić warzywa i posypać świeżym tymiankiem.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Pieczone warzywa z bazyliowym olejem"}],"seoMetadata":{"title":"Pieczone warzywa z bazyliowym olejem","description":"Pieczone warzywa są nie tylko doskonałym dodatkiem do obiadu, ale mogą być również daniem głównym lekkiego przyjęcia grillowego. Oto przepis!","metaTitle":"Pieczone warzywa z bazyliowym olejem ","metaDescription":"Pieczone warzywa są nie tylko doskonałym dodatkiem do obiadu, ale mogą być również daniem głównym lekkiego przyjęcia grillowego. Oto przepis!","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"warzywa_128","sourceName":"Warzywa pieczone, fot. shutterstock. com","title":"warzywa_128","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9b2fe3a.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczone-warzywa-z-bazyliowym-olejem/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczone-warzywa-z-bazyliowym-olejem/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczone-warzywa-z-bazyliowym-olejem/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Pieczone warzywa z bazyliowym olejem","article":{"id":"191821","description":"Pieczone warzywa są nie tylko doskonałym dodatkiem do obiadu, ale mogą być również daniem głównym lekkiego przyjęcia grillowego. Oto przepis!","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["przepisy","przystawki"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Pieczone%20warzywa%20z%20bazyliowym%20olejem","tweet":"Pieczone%20warzywa%20z%20bazyliowym%20olejem","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9b2fe3a.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczone-warzywa-z-bazyliowym-olejem/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczone-warzywa-z-bazyliowym-olejem/#Article","@type":"Article","description":"Pieczone warzywa są nie tylko doskonałym dodatkiem do obiadu, ale mogą być również daniem głównym lekkiego przyjęcia grillowego. Oto przepis!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9b2fe3a.jpeg?resize=610,405","width":610,"height":405}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczone-warzywa-z-bazyliowym-olejem/"},"name":"Pieczone warzywa z bazyliowym olejem","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczone-warzywa-z-bazyliowym-olejem/","dateModified":"2024-09-18T16:53:17+02:00","datePublished":"2015-05-24T11:10:00+02:00","headline":"Pieczone warzywa z bazyliowym olejem","keywords":"przepisy, przystawki","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"191821","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2015-05-24T09:10:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["przepisy","przystawki"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"191821","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["przepisy","przystawki"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["przepisy","przystawki"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"warzywa_128","sourceName":"Warzywa pieczone, fot. shutterstock. com","title":"warzywa_128","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9b2fe3a.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przystawki","display":"przystawki","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"984666","content_title":"Pieczone warzywa z bazyliowym olejem","content_type":"article","publication_date":"2015-05-24T09:10:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":191821,"contentName":"Pieczone warzywa z bazyliowym olejem","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczone-warzywa-z-bazyliowym-olejem/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["przepisy","przystawki"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczone-warzywa-z-bazyliowym-olejem/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"191821"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Porcja: 216 kcal Przygotowanie: 30 minut Na 4 porcje
Reklama
pęczek bazylii
80 ml oliwy
fenkuł
bakłażan
papryka czerwona
2 cukinie
4 pomidory
2 główki czosnku
łyżeczka suszonego tymianku
2 gałązki świeżego tymianku
czosnek do oliwy
sól
pieprz
Reklama
Bazylię opłukać, drobno posiekać, rozetrzeć w moździerzu razem z oliwą. Przetrzeć przez sito. odstawić na 30–40 minut. warzywa umyć, oczyścić i pokroić na grube plastry, pomidory na połówki. nieobrane główki czosnku przeciąć w poprzek na pół. na rozpalonym grillu położyć folię aluminiową lub tackę grillową. rozłożyć na niej warzywa i czosnek. oprószyć solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, skropić połową oliwy bazyliowej. Przykryć drugą tacką lub folią aluminiową. Piec 30–35 minut. Przed podaniem do reszty oliwy bazyliowej dodać drobno posiekany lub rozgnieciony ząbek czosnku. oliwą skropić warzywa i posypać świeżym tymiankiem.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.