Pasztet z wędzonego kurczaka

4 porcje przygotowanie: 1 GODZ. 15 min
Składniki:
- 5 dag rodzynek
- 5 dag orzechów laskowych
- 40 dag wędzonego kurczaka bez kości (ok. 70–80 dag z kością)
- 3 kromki razowego pieczywa
- 100 ml mleka
- 12 dag masła
- 4 jajka
- kasza manna lub tarta bułka
- masło do formy
1 z 5

pasztet-z-wedzonego-kurczaka_1360
4 porcje Przygotowanie: 1 GODZ. 15 min Składniki:
- 5 dag rodzynek
- 5 dag orzechów laskowych
- 40 dag wędzonego kurczaka bez kości (ok. 70–80 dag z kością)
- 3 kromki razowego pieczywa
- 100 ml mleka
- 12 dag masła
- 4 jajka
- kasza manna lub tarta bułka
- masło do formy
2 z 5

1.
Rodzynki moczymy we wrzątku, orzechy prażymy w piekarniku 4–5 min, w temp. 200°C. Po wyjęciu z piekarnika ocieramy orzechy z popękanej skórki i tłuczemy.
3 z 5

2.
Mięso wędzonego kurczaka oddzielamy od kości i siekamy. Pieczywo moczymy w mleku, lekko odciskamy. Masło rozpuszczamy i dodajemy do kurczaka razem z pieczywem. Wszystko miksujemy na gładką masę, używając malaksera robota kuchennego Kenwood Major.
4 z 5

3.
Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy w misie robota na sztywną pianę, żółtka dodajemy do mięsa i mieszamy. Połowę masy mieszamy z białkami, gdy spęcznieje, dodajemy resztę piany, na koniec wrzucamy orzechy i osączone rodzynki.
5 z 5

4.
Masę przekładamy do brytfanny wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną lub tartą bułką. Pasztet pieczemy 50–60 min w temp. 175°C. Jeśli brytfanka jest płaska, czas pieczenia skracamy do ok. 40 min.