Pasztet z gęsich wątróbek
Przygotowanie: 1 godz. i 15 min
Pieczenie: 1 i 1/2 godz.
Porcja: 370 kcal

Składniki na 8 porcji
- 65 dag gęsich wątróbek
- 30 dag wieprzowiny
- 35 dag cielęciny
- łyżka masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
- sól, pieprz
Wątróbki oczyścić z żyłek, umyć i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, smażyć wątróbki 10 minut, zdjąć z patelni, zalać je winem.
Cielęcinę i wieprzowinę umyć, pokroić w kostkę. Na patelnię z masłem po smażeniu wątróbki wlać 1/2 szklanki wody, zagotować, włożyć mięso i dusić 20 minut. Mięso wyjąć, wywar zachować.
Cebulę i czosnek posiekać, wymieszać z solą. Mięso zemleć trzy razy w maszynce, wątróbki i cebulę z czosnkiem - raz. Wymieszać z jajkami.
Do masy dodać śmietanę, mąkę, dolać nieco wywaru z duszenia mięsa (masa nie może być za rzadka). Przyprawić do smaku solą, pieprzem startą gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać.
Pasztet nałożyć do natłuszczonej prostokątnej formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.
Polecane
„Wielkanoc zamieniła się w konkurs na najlepszy pasztet. Mój wegański przepis musi wygrać z tłustą breją teściowej”
„Trochę mnie poniosło i zdradziłam męża. Jednorazowa przygoda zrobiła z mojego małżeństwa pasztet”
„Wielkanoc zamieniła się w konkurs na najlepszy pasztet. Mój wegański przepis musi wygrać z tłustą breją teściowej”
„Trochę mnie poniosło i zdradziłam męża. Jednorazowa przygoda zrobiła z mojego małżeństwa pasztet”
„Mąż kupował sobie drogie gadżety, a dzieci karmił pasztetem z promocji. Mamy jeść stary chleb kosztem jego zachcianek”
„Ten sknera kupował tani pasztet i szary papier toaletowy. Musiałam jeść margarynę, bo masło to dla niego fanaberia”
„Mój były mąż jada francuskie pasztety, a ja w lodówce mam tylko światło. Nie interesują go nawet własne dzieci”
„Kupowała pasztet w aluminium, a ja najdroższe frykasy. Dałem jej 300 złotych, rzuciła mi je w twarz”
„Wielkanocny zajączek nie miał litości. Mąż wywinął numer, a moje małżeństwo zmieniło się w jeden wielki pasztet”
„Moja była teściowa to złota kobieta, traktuje mnie jak córkę. Nie znosi nowej synowej i jej wegetariańskiego pasztetu”
„Mój mąż ma uczucia jak kloc granitu. Szczytem czułości, na jaki mogę liczyć z jego strony, jest kanapka z pasztetem”
„Koleżanka bredzi, że je tani pasztet, a kupiła sobie buty za 5 stówek. To na to poszły moje pieniądze?”
„Irka nie wylewała za kołnierz, co ściągnęło ją na samo dno. Zamiast bułki i pasztetu, wolała wodę ognistą”
„Babcia kpi z mojego chłopaka, bo nie je mięsa. Przy wielkanocnym stole przeżyliśmy męki pańskie”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa