Pasztet w kruchym cieście
Porcja: 642 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Duszenie: 80 minut
Pieczenie: 90 minut

Na 10 porcji
- 300 g mięsa wieprzowego (bez kości)
- 300 g cielęciny
- 500 g wątróbki
- 200 g boczku
- szklanka bulionu (z kostki)
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- seler
- 2 cebule
- szklanka śmietanki
- czerstwa kajzerka
- duży kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- liść laurowy, tymianek
- gałka muszkatołowa
- garść kaparów
- masło do formy
- jajko do smarowania ciasta
Przepis na ciasto
400 g mąki zagniatamy z 250 g masła, żółtkiem, 3 łyżkami śmietany oraz szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Sposób przygotowania pasztetu
Mięso zrumienić na oleju. Posolić, dodać przyprawy. Dusić, podlewając bulionem.
Gdy cielęcina będzie miękka, wyjąć ją, do garnka włożyć oczyszczone i
pokrojone w kawałki warzywa. Z pozostałym mięsem dusić do miękkości.
Wątróbkę zrumienić na maśle, dusić podlewając winem.
Osolić, pokroić w kostkę.
Bułkę pokruszyć, namoczyć w śmietance. Mięso, połowę wątróbki, warzywa i bułkę zemleć. Dodać jajka, śmietankę z bułką oraz sos z duszenia mięsa.
Wyrobić na gładką masę. Doprawić sola, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Długą, wąską foremkę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Na cieście zaznaczyć ścianki formy razem z częścią wierzchnią, dodając po 2 cm. Wykroić. Ciastem wylepić dno i boki formy tak, by wystawało z brzegów. Na dno wyłożyć połowę masy mięsnej, na nią resztę wątróbki i kapary. Przykryć resztą mięsa. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Całość przykryć pokrywką z ciasta.
Pasztet posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć kółka i paseczki wykrojone z okrawków ciasta, ponownie posmarować jajkiem. W cieście na wierzchu pasztetu wyciąć 2 otworki.
Włożyć w nie ruloniki z podwójnie złożonej folii aluminiowej. Pasztet piec 90 minut w 180°C. Po upieczeniu usunąć ruloniki.
Polecane
„Wielkanoc zamieniła się w konkurs na najlepszy pasztet. Mój wegański przepis musi wygrać z tłustą breją teściowej”
„Kupowała pasztet w aluminium, a ja najdroższe frykasy. Dałem jej 300 złotych, rzuciła mi je w twarz”
„Wielkanoc zamieniła się w konkurs na najlepszy pasztet. Mój wegański przepis musi wygrać z tłustą breją teściowej”
„Kupowała pasztet w aluminium, a ja najdroższe frykasy. Dałem jej 300 złotych, rzuciła mi je w twarz”
„Mój były mąż jada francuskie pasztety, a ja w lodówce mam tylko światło. Nie interesują go nawet własne dzieci”
„Ten sknera kupował tani pasztet i szary papier toaletowy. Musiałam jeść margarynę, bo masło to dla niego fanaberia”
„Wielkanocny zajączek nie miał litości. Mąż wywinął numer, a moje małżeństwo zmieniło się w jeden wielki pasztet”
„Mąż kupował sobie drogie gadżety, a dzieci karmił pasztetem z promocji. Mamy jeść stary chleb kosztem jego zachcianek”
„Trochę mnie poniosło i zdradziłam męża. Jednorazowa przygoda zrobiła z mojego małżeństwa pasztet”
„Moja była teściowa to złota kobieta, traktuje mnie jak córkę. Nie znosi nowej synowej i jej wegetariańskiego pasztetu”
„Koleżanka bredzi, że je tani pasztet, a kupiła sobie buty za 5 stówek. To na to poszły moje pieniądze?”
„Mój mąż ma uczucia jak kloc granitu. Szczytem czułości, na jaki mogę liczyć z jego strony, jest kanapka z pasztetem”
„Irka nie wylewała za kołnierz, co ściągnęło ją na samo dno. Zamiast bułki i pasztetu, wolała wodę ognistą”
„Moja córka odeszła od męża, bo coś się wypaliło. Nie pozwolę na takie fanaberie, w końcu przysięgała przed Bogiem”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa