Pasztet do smarowania

PORCJA: 401 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 12 PORCJI
- 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)
- 500 g podudzia indyka (bez kości)
- 400 g surowego tłustego boczku
- mała cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1–2 liście laurowe
- 250 g wątróbki z drobiu
- 4 łyżki klarowanego masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Mięso i boczek opłukać, pokroić w kawałki. Zalać 4–5 szklankami wody. Dodać obraną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe oraz 1/2 łyżeczki soli. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć je razem z boczkiem (bulion zostawić). Wątróbkę oczyścić z błon, opłukać. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Razem z mięsem i boczkiem zemleć, dodając tyle bulionu, by uzyskać kremową masę. Pasztet doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gorący przełożyć do słoików, zalać pozostałym masłem (wcześniej je roztopić). Słoiki zakręcić. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Polecane
„Wielkanoc zamieniła się w konkurs na najlepszy pasztet. Mój wegański przepis musi wygrać z tłustą breją teściowej”
„Ten sknera kupował tani pasztet i szary papier toaletowy. Musiałam jeść margarynę, bo masło to dla niego fanaberia”
„Trochę mnie poniosło i zdradziłam męża. Jednorazowa przygoda zrobiła z mojego małżeństwa pasztet”
„Mąż kupował sobie drogie gadżety, a dzieci karmił pasztetem z promocji. Mamy jeść stary chleb kosztem jego zachcianek”
„Moja była teściowa to złota kobieta, traktuje mnie jak córkę. Nie znosi nowej synowej i jej wegetariańskiego pasztetu”
„Kupowała pasztet w aluminium, a ja najdroższe frykasy. Dałem jej 300 złotych, rzuciła mi je w twarz”
„Wielkanocny zajączek nie miał litości. Mąż wywinął numer, a moje małżeństwo zmieniło się w jeden wielki pasztet”
„Koleżanka bredzi, że je tani pasztet, a kupiła sobie buty za 5 stówek. To na to poszły moje pieniądze?”
„Mój mąż ma uczucia jak kloc granitu. Szczytem czułości, na jaki mogę liczyć z jego strony, jest kanapka z pasztetem”
„Irka nie wylewała za kołnierz, co ściągnęło ją na samo dno. Zamiast bułki i pasztetu, wolała wodę ognistą”
„Przy wielkanocnym stole nie miałam do kogo gęby otworzyć. Dzieci się na mnie wypięły i zostawiły samą jak palec”
„Synowa nie chciała iść ani do kościoła w Niedzielę Palmową, ani do spowiedzi. Jak ona chce obchodzić Wielkanoc?”
„Na Wielkanoc odmówiłam żurku z kiełbasą z babcinego przepisu, bo jestem weganką. Matka się obraziła i milczy do dziś”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa