Parowanie sera i wina – najważniejsze zasady, z przykładami
(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start':
new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0],
j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src=
'//www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);
})(window,document,'script','dataLayer','GTM-KMQ44D');
Deska serów i wino to chyba najprostszy, a przy tym niezwykle efektowny poczęstunek na przyjęcie. Spotkanie w gronie przyjaciół będzie udane, kiedy odpowiednio zaaranżowany mariaż sera i wina wydobędzie z obu ich najlepsze cechy, sprawiając, że z pozoru banalna serowa przekąska okaże się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

Podstawowa zasada komponowania sera z wykwintnym trunkiem jest prosta – jeśli połączenie wszystkim smakuje, to dobrze. Jeśli czeka Was jednak ważne przyjęcie i nie macie ochoty na samodzielne poszukiwania i eksperymenty – możecie zaufać sprawdzonym parom.
Wino umiejętnie dobrane do konkretnego gatunku sera podkreśli jego smak i wydobędzie z niego wszystko to, co najlepsze. Na przykład: kremowe sery ze sporą zawartością tłuszczu mogą zalepiać kubki smakowe, zmniejszając wyczucie smaku i aromatu czerwonego wina. Dlatego też warto pamiętać o tym, aby jeść je małymi kęsami. Oprócz tego można wyróżnić następujące podstawowe zasady:
- Ciężkie, tłuste sery zestawiaj z winem musującym, a słone - ze słodszym trunkiem.
- Sprawdzonym połączeniem jest ser i wino z tego samego regionu.
- Wino i ser dla lepszego smaku i aromatu powinny być podawane w odpowiedniej temperaturze. Ser dobrze jest wyjąć z lodówki godzinę przed podaniem, a wina białe, różowe i musujące podawać schłodzone. Czerwone wino można z kolei serwować nawet w temperaturze pokojowej, ewentualnie schłodzone tylko delikatnie.
Niezawodne połączenia wina i sera
Wino czerwone
Ze względu na intensywny smak, aromat i toniczność gości na naszych stołach jesienią i zimą, kiedy to doskonale łączy się z serami o podobnie silnym smaku. Trzeba pamiętać przy tym, że im smak sera jest intensywniejszy, tym wino powinno mieć słodszy posmak. Ten trunek najlepiej podawać do baskijskiego sera Etorki, sera z mleka owczego lub brie.
Wino białe
Łagodny smak i owocowa nuta sprawiają, że wino białe wiedzie prym późną wiosną i latem. Cytrusowy posmak i poczucie świeżości trunku, które towarzyszą każdemu łykowi białego wina, idealnie komponują się z kremowymi serami, takimi jak delikatny camembert, świeży ser kozi czy inny delikatny ser pleśniowy w skórce, np. Castello White.
Wino różowe
Podobnie jak w przypadku wina białego, różowe najchętniej pijemy, kiedy za oknem panuje ciepła aura. Doskonały towarzysz posiłków, którego owocowy smak idealnie komponuje się z takimi serami jak grecka feta, francuski Gruyère czy szwajcarski Appenzeller.
Wino musujące
Bąbelki tego trunku wspaniale łagodzą smak cięższych kremowych serów. Łagodnie maślany Triple Crème, camembert z posmakiem grzybów czy intensywny w smaku Epoisses podawaj z francuskim szampanem albo hiszpańskim winem musującym Cava.
Wśród win deserowych łatwo wyróżnić kilka gatunków, które łączy słodycz, dzieli jednak intensywność doznań smakowych i sposób produkcji.
- Porto – portugalskie wino o wyraźnym waniliowo-korzennym smaku. W zależności od słodkości odmian trunku, Porto można podawać np. z niebieskimi serami, takimi jak angielski Stilton. Sprawdzi się też w zestawieniu z serami o owocowym lub orzechowym posmaku, np. portugalskim Azeitao, czy francuskim Gruyère.
- Sherry – hiszpańskie wino z wyczuwalnym posmakiem orzechów i fig. Najlepszy towarzysz słonych serów z regionu, np. Cabrales albo Mahon.
- Sweet Riesling – do kieliszków gości nalej tym słodszą odmianę trunku, im cięższy i bardziej kremowy ser położysz na stole. Sweet Riesling tworzy doskonałą parę z niebieskimi serami pleśniowymi, a także z camembertem czy kremowymi serami szwajcarskimi.
Stwórz deskę serów do odpowiedniego wina
Jeśli dopiero uczysz się łączenia serów i wina, przygotuj deskę kilku różnych rodzajów sera. Sprawdzą się: ser kozi, długo dojrzewający ser żółty oraz sery z przerostem pleśni niebieskiej i porostem pleśni białej. Jeżeli serom towarzyszyć będą inne przekąski, takie jak owoce, orzechy czy bagietka, dla każdego gościa przygotuj po 50 g sera z każdego rodzaju. Razem z deską podaj do stołu kilka różnych gatunków wina i osobne kieliszki do każdego z nich. Smacznego!
Polecane
„Chciałam zerwać z samotnością i napisałam do dawnej miłości. To nie moja wina, że moje serce szaleje za draniami”
„Chciałam zerwać z samotnością i napisałam do dawnej miłości. To nie moja wina, że moje serce szaleje za draniami”
„Żonie zachciało się rozwodu, więc uknuła intrygę, by obarczyć mnie winą. Niech sobie nie myśli, że taka z niej cwaniara”
„Zaczęło się niewinnie od soczystych truskawek w altanie. Tego wieczoru złamałam swoje zasady i małżeńską przysięgę”
„Na konferencji z pracy spotkałem swoją dziewczynę z liceum. Najważniejsze decyzje podejmowaliśmy w hotelowym łóżku”
„Siostra wieczór panieński skończyła w trumnie. Wszyscy mnie teraz nienawidzą, bo to moja wina”
„Pilates zniszczył moje małżeństwo. Żona wolała wygibasy na macie, niż wieczory ze mną. Może to moja wina?”
„Wszyscy dookoła plotkowali, że robię karierę przez łóżko. To nie moja wina, że szef działa na mnie hipnotyzująco”
„Po rozwodzie zamieszkałam u siostry. Nie moja wina, że najlepiej zasypiało mi się po długiej nocy ze szwagrem”
Pierwsze wrażenie nie zawsze jest najważniejsze. Uważaj, żeby nie dać się nabrać na efekt aureoli
„W Wigilię nie chodzi tylko o to, by usiąść przy suto zastawionym stole. Najważniejsze, by mieć z kim usiąść”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa