Pachnie szarlotką
Czyli cudownie, obłędnie, tak, że nie sposób opanować pokusy, nawet gdy przysięgamy sobie zadbać o zdobytą w wakacje linię. Uspokajamy więc, że nie ma powodu do paniki i pokusie można ulec: szarlotki nie należą do najbardziej kalorycznych ciast. A ich pieczenie to taka sama przyjemność jak jedzenie.

1 z 5

apple_0gl
Czyli cudownie, obłędnie, tak, że nie sposób opanować pokusy, nawet gdy przysięgamy sobie zadbać o zdobytą w wakacje linię. Uspokajamy więc, że nie ma powodu do paniki i pokusie można ulec: szarlotki nie należą do najbardziej kalorycznych ciast. A ich pieczenie to taka sama przyjemność jak jedzenie.
2 z 5

apple_gl
NIEZWYKLE CHRUPKA SYPANA 6 PORCJI ●szklanka mąki ●szklanka cukru ●szklanka kaszy manny ●2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ●1,5 kg jabłek ●cynamon ●3/4 kostki masła Wymieszaj mąkę, cukier, kaszę i proszek, podziel na 3 równe części. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Wysyp jedną część suchej mieszanki, przykryj połową jabłek, oprósz je cynamonem, druga częścią mieszanki, resztą jabłek oprószonych cynamonem i pozostała sucha mieszanka.
Teraz – TO BARDZO WAŻNE! – na wierzch zetrzyj równomiernie bardzo mocno schłodzone lub wręcz zmrożone masło – w czasie pieczenia musi ono równomiernie przesiąknąć przez wszystkie warstwy i razem z sokiem wydzielonym przez jabłka scalic ciasto. Piecz ok. 1 godz. w temp. 180°C. Krój nożem-piłką.
3 z 5

apple_2
DELIKATNE MUFFINKI NA JOGURCIE 12 SZTUK ● 2 jabłka ● łyżka soku z cytryny ●25 dag maki ●2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ●15 dag cukru ●czubata łyżeczka cynamonu ● jajko ●średni kubek jogurtu naturalnego (350 g) ●6 łyżek oleju Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ potnij w niezbyt drobna kostkę, skrop sokiem z cytryny. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon, w drugiej – roztrzepane jajko, jogurt i olej. Następnie połącz (niezbyt starannie) składniki suche z mokrymi, na koniec wmieszaj jabłka. Formę do muffinek lekko natłuść, wyłóż papilotkami, napełnij ciastem do 2/3 wys. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, piecz ok. 30 min.
4 z 5

shutterstock_6032488
KRÓLEWSKA 8 PORCJI ●sok z cytryny ●gotowy duży spód biszkoptowy MASA JABŁKOWA: ●1 kg jabłek ●4 łyżki cukru ●4 łyżki żelatyny MASA ŚMIETANKOWA: ●2 szklanki kremówki ●2 torebki śnieżki ●3 łyżeczki żelatyny ●2 tabliczki czekolady deserowej 1/2 szklanki letniej wody wymieszaj z sokiem z cytryny, nasącz biszkopt. Jabłka obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę, włóż do rondla i posyp cukrem. Duś ok. 20 min. Ostudź i wymieszaj z żelatyną rozpuszczona w 1/2 szklanki gorącej wody. Zimną masę wyłóż na biszkopt. Zimną kremówkę ubij ze śnieżką, wymieszaj z ostudzoną żelatyną rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Wyłóż na jabłka. Czekoladę pokrusz, stop. Ostudzona polej ciasto, wstaw na 3 godz. do lodówki.
5 z 5

shutterstock_6176596
SZYBKA, UCIERANA Z ORZECHAMI 6 PORCJI ●szklanka mleka ● laska wanilii ●3 żółtka ●6 łyżek cukru pudru ● 2 łyżki maki kukurydzianej ● 5 łyżek masła ●10 dag zmielonych orzechów laskowych ● łyżeczka proszku do pieczenia ●4 spore jabłka Mleko zagotuj z przekrojoną na pół laską wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodawaj powoli mąkę i gorące mleko (wanilię usuń), a następnie pokrojone w kostkę masło oraz orzechy wymieszane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Blaszkę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, każdą ponacinaj i wciśnij w ciasto. Piecz 40 min w temp. 180°C.