Ostra pasta harissa. Z czym jeść?
Tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu jest harissa. Ta bardzo ostra przyprawa występuje w postaci pasty lub gęstego sosu.

Jej głównym składnikiem są papryczki chili. Harissa jest niezbędna w kuchni krajów arabskich - urozmaica potrawy z kaszy kuskus, makarony, zupy a nawet kanapki.
Harissa swój bardzo ostry, ale niezwykły smak, zawdzięcza nie tylko papryczkom chili, ale również czosnkowi, oliwie oraz aromatycznym przyprawom, takim jak: kolendra, kminek zwyczajny, czy kmin rzymski. Ostrość harissy możemy złagodzić dodając więcej oliwy.
Pasta harissa może mieć szerokie zastosowanie także w kuchni polskiej, a dania z jej wykorzystaniem będą łatwe i przyjemne w przygotowaniu.
Grzanki z pastą harissa
Składniki:
- 3 łyżki pasty harissa (np. Harissa marki Sandra)
- 150g miękkiego masła
- 200 g sera mozarella
- 1 duża cebula
- 1 ciabatta
- szczypiorek
Ten prosty przepis na pyszne grzanki zaczynamy od wymieszania masła z harissą. Następnie ciabattę kroimy na małe kromki. Każdą z kromek smarujemy aromatycznym masłem z harissą i posypujemy kawałkami mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika z nastawioną funkcją grillowania na około 5 minut. Brzegi ciabatty powinny się zarumienić, a ser rozpuścić. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem.

Burgery z harissą
Składniki:
- 250g mielonej wieprzowiny
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki pasty harissa (np. marki Sandra)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 bułki
- majonez
- sałata
- plastry pomidora
- 1czerwona cebula
- sos tzatziki
Zmielone mięso wieprzowe umieszczamy w misce, dodajemy do niego pastę harissa, posiekaną kolendrę, sodę, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dokładnie dłonią. Powstałą masę dzielimy na 2 części, z każdej formujemy dużego, płaskiego kotleta. Następnie smażymy je na patelni grillowanej z obu stron, aż do momentu wysmażenia. Bułki kroimy na pół, wkładamy na kilka minut do piekarnika i opiekamy. Wnętrze bułek smarujemy majonezem i układamy w niej plastry sałaty, pomidora, czerwonej cebuli i gotowe mięso. Burgery podajmy od razu po przygotowaniu. Dobrze komponują się z sosem tzatziki i frytkami.
Smacznego!