Reklama

SKŁADNIKI:
● 10 jajek
● 2/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
● 2 łyżki oliwy
● cebula
● 2 małe cukinie
● 20 dag wędzonego boczku
● 10 zielonych oliwek
● 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
● 500 g makaronu wstążki
● sól
● pieprz

Reklama

Jajka wybij do głębokiej miski, rozmąć je dokładnie trzepaczką. Wsyp posiekaną natkę (odłoz 2 łyżki), posól i popieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Boczek pokrój na paski, wytop na chrupiąco na dużej patelni. Dodaj obraną i posiekaną cebulę, zeszklij. Cukinie umyj, razem ze skórką za pomocą obieraka do warzyw pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Włóż na patelnię z boczkiem i cebulą, skrop oliwą. Podsmażaj na małym ogniu, aż zmięknie. Dodaj drobno pokrojone oliwki, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj, zalej rozmąconymi jajkami. Smaż, aż jajka z wierzchu zetną się i zezłocą. Patelnie przykryj talerzem, odwróć i zdejmij omlet. Pokrój go na ćwiartki, posyp pieprzem z zalewy. Podawaj z ugotowanym makaronem, posypany natką.

Reklama
Reklama
Reklama