Nowe sposoby gotowania bez glutenu
Gotowanie i pieczenie bez glutenu to nie czary. Wystarczą odpowiednie zamienniki, by móc zagnieść genialne ciasto na pizzę lub tartę.
MATERIAŁ PARTNERA
Coralie Ferreira, autorka książka „Moja kuchnia bez glutenu”, radzi jak robić zakupy, co warto wiedzieć o produktach i w jaki sposób prowadzić kuchnię wolną od glutenu. Przepisy na przystawki i dania główne, a także na desery zawarte w książce przekonają największego łasucha.
Serowe ptysie ze szczypiorkiem

Czas przygotowania: 25 minut • Czas pieczenia: 40 minut
Na około 20 ptysiów
25 g mąki ryżowej
25 g mąki ziemniaczanej
20 g skrobi kukurydzianej
½ łyżeczki Mix’Gom (ewentualnie zmielonej łuski babki jajowatej)
100 g sera beaufort (albo innego twardego żółtego sera z rodziny gruyère)
10 drobno posiekanych źdźbeł szczypiorku, 2 duże jajka (125 g)
80 ml mleka
50 ml wody
55 g masła
szczypta soli
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C (z włączonym termoobiegiem). Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i łączymy z mąką, skrobią oraz Mix’Gom. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ponownie stawiamy garnek na wolnym ogniu i podgrzewamy 5 minut, nieustannie mieszając (aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia). Przekładamy ciasto do miski i studzimy kilka minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy dokładnie za każdym razem. Na koniec łączymy masę ze startym serem i szczypiorkiem. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 8 mm i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w taki sposób, żeby otrzymać ptysie o średnicy około 4 cm. Wyłączamy piekarnik i wstawiamy do niego przygotowaną blachę. Po upływie 20 minut rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i pieczemy ptysie kolejne 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia otwieramy drzwiczki piekarnika, żeby uwolnić wilgoć (ptysie muszą być rumiane i zbite). Zostawiamy do wystygnięcia na kratce.
Greckie placki z ciecierzycy

Czas przygotowania: 30 minut • Czas chłodzenia: 30 minut • Czas pieczenia: 20 minut
Na 4 porcje
Ciasto:
130 g białej mąki ryżowej
50 g mąki z ciecierzycy
1 jajko
1 łyżka bardzo zimnej wody
1 łyżka suszonego tymianku
½ łyżeczki pieprzu z Espelette (ewentualnie kajeńskiego)
90 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
250 g fety
200 g miąższu grillowanej papryki
100 g młodych liści sałaty
100 g drylowanych czarnych
oliwek dobrej jakości
6 gałązek tymianku
1 żółtko do glazurowania
1łyżka płynnego miodu
2 łyżki oliwy + trochę do smarowania
Zaczynamy od ciasta. W głębokim talerzu umieszczamy oba rodzaje mąki, sól, tymianek, pieprz i masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Łączymy z jajkiem. Dodajemy bardzo zimną wodę i mieszamy. Formujemy kulę, którą następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W głębokim talerzu rozgniatamy fetę widelcem. Dodajemy oliwki, posiekaną paprykę, miód, liście tymianku i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Kładziemy ciasto na blat posypany mąką. Formujemy z niego 4 duże koła, które przekładamy następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy nadzienie na środek, zamykamy je w środku, a następnie rozgniatamy brzegi placków widelcem. Rozrabiamy żółtko z jedną łyżką wody, a następnie pędzlujemy placki. Wstawiamy przygotowaną blachę z plackami do piekarnika na 20 minut, żeby się zrumieniły. Podajemy z młodymi liśćmi sałaty skropionymi odrobiną oliwy.
Ciasteczka z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi i solą morską

Czas przygotowania: 15 minut • Czas chłodzenia: 12 godzin • Czas pieczenia: 20 minut
Na około 25 ciasteczek
80 g mąki gryczanej
50 g mąki kokosowej
80 g draży czekoladowych albo
gorzkiej czekolady podzielonej
na kawałki
30 g grubo zmielonych orzechów
laskowych
1½ jajka (75 g)
150 g masła
80 g drobnego białego cukru
120 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
sól morska
Pokrojone na kawałki masło i oba rodzaje cukru umieszczamy w misce robota kuchennego. Miksujemy około 5 minut do uzyskania kremowej masy. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Łączymy z mąką. Wrzucamy kawałki czekolady i mielone orzechy laskowe, mieszamy delikatnie i formujemy kulę. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formujemy z ciasta kulki o wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszczamy je delikatnie ząbkami widelca i posypujemy solą morską. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Czekamy, aż ostygną, i czym prędzej zjadamy.
Coralie Ferreira „Moja kuchnia bez glutenu” do kupienia tu.

Polecane
„W Toskanii bardziej niż gotowaniem pasty al dente zainteresowałam się flirtowaniem. Sparzyłam się gorzej niż wrzątkiem”
„Co tydzień gotuję rosół dla całej rodziny, ale nikt nie przychodzi. Czekam, bo co innego mi zostało na emeryturze?”
3 znaki zodiaku zakochają się bez pamięci w tygodniu 15-22 czerwca 2025. W ich sercu zakiełkuje nowe uczucie
„W Toskanii bardziej niż gotowaniem pasty al dente zainteresowałam się flirtowaniem. Sparzyłam się gorzej niż wrzątkiem”
Śniadanie bezglutenowe. 5 pomysłów na pyszne i pożywne śniadanie bez glutenu - nie tylko dla osób na diecie!
„Co tydzień gotuję rosół dla całej rodziny, ale nikt nie przychodzi. Czekam, bo co innego mi zostało na emeryturze?”
Piękne życzenia na dobranoc. Niezawodne sposoby na zakończenie dnia z uśmiechem
„Miałam już dość gotowania żurku i białej kiełbasy. Nie jestem kucharką, a mój przepis na Wielkanoc to wyjazd do Włoch”
„Mąż wstydził się, że źle gotuję. Potrafił wychwalać inne kobiety, by zrobić ze mnie pośmiewisko”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa