Skomponuj pastę twarogową z nowymi apetycznymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory czy pieczone buraki i podaj w oryginalny sposób – np. z kruchymi babeczkami. Dodaj twaróg do tart czy quiche’ów, które będą ozdobą świątecznego stołu lub przyjęcia dla znajomych. Jeśli lubisz placuszki twarogowe na słodko, tym razem zrób je w wersji wytrawnej z kaszą gryczaną lub z kurkami. A co na deser? Sernik to nie wszystko, co można upiec z dodatkiem twarogu. Doskonale sprawdzi się też jako składnik, m.in. ciasta marchewkowego czy ciastek francuskich.
Do skomponowania swoich potraw najlepiej wybierz twaróg z certyfikatem „Jakość Tradycja”, który daje pewność, że produkt ma tradycyjny skład i sposób wytwarzania, lokalne pochodzenie oraz odznacza się wysoką jakością. Takimi cechami charakteryzują się cenione przez konsumentów Twarogi Klinek: chudy, półtłusty i tłusty starannie wytworzone z wysokiej jakości mleka na bazie tradycyjnych receptur. Wszystkie są smaczne, lekkostrawne i zawierają cenne składniki odżywcze.
Wypróbuj nasze przepisy na pyszne potrawy z twarogiem i przekonaj się, że tradycja jest na czasie!
1. Babeczki Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól oraz schłodzone masło pokrojone na kawałki. Następnie skrop lodowatą wodą. Wymieszaj. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w folię i włóż na około 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą szklanki wykrój krążki. Wylep ciastem natłuszczone foremki o średnicy około 7 cm. Nakłuj widelcem. Na każdą wylepioną foremkę połóż kawałek papieru śniadaniowego. Nasyp trochę grochu lub fasoli. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 220°C przez około 12 minut. Wyjmij, zdejmij papier z grochem i ostudź babeczki.
2. Pasta Oczyszczoną makrelę rozdrobnij, połącz z majonezem, twarogiem, drobno posiekanym szczypiorem, startą na tarce rzodkiewką oraz jajkami pokrojonymi w drobną kostkę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą napełnij babeczki. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
PLACKI Z TWAROGIEM I KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej palonej
100 g twarogu Klinek tłustego
2 szklanki wody
5 łodyżek szczypiorku z dymką
2 jajka
2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej/pszennej
szczypta pieprzu i soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę gryczaną, zostaw pod przykryciem jeszcze przez 5 minut i ostudź. Posiekaj szczypiorek oraz dymkę. W misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj kaszę, mąkę, szczypiorek, dymkę i przyprawy. Połącz składniki. Rozgrzej olej na patelni, nałóż masę i smaż placki do przyrumienienia z obu stron. Podaj z sosem, np. jogurtowym.
Materiał promocyjny marki Polmlek Raciąż Sp. z o.o.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Nowa tradycja w twojej kuchni"}],"seoMetadata":{"title":"Nowa tradycja w twojej kuchni","description":"W Twojej kuchni często goszczą twarogi i inne tradycyjne produkty nabiałowe? Mamy dla Ciebie doskonały przepis podpowiadający, jak wykorzystać je w nowy sposób!","metaTitle":"Nowa tradycja w twojej kuchni","metaDescription":"W Twojej kuchni często goszczą twarogi i inne tradycyjne produkty nabiałowe? Mamy dla Ciebie doskonały przepis podpowiadający, jak wykorzystać je w nowy sposób!","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":900,"width":1200,"alt":"polmlek","sourceName":"Mat. prasowe","title":"polmlek","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/polmlek-66198dd.jpg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/nowa-tradycja-w-twojej-kuchni/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/nowa-tradycja-w-twojej-kuchni/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/nowa-tradycja-w-twojej-kuchni/","permutiveModel":{"category":["artykuly-sponsorowane","kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Nowa tradycja w twojej kuchni","article":{"id":"350957","description":"W Twojej kuchni często goszczą twarogi i inne tradycyjne produkty nabiałowe? Mamy dla Ciebie doskonały przepis podpowiadający, jak wykorzystać je w nowy sposób!","type":"article","author":"promocja","tags":["Lifestyle"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Nowa%20tradycja%20w%20twojej%20kuchni","tweet":"Nowa%20tradycja%20w%20twojej%20kuchni","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/polmlek-66198dd.jpg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/nowa-tradycja-w-twojej-kuchni/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/nowa-tradycja-w-twojej-kuchni/#Article","@type":"Article","description":"W Twojej kuchni często goszczą twarogi i inne tradycyjne produkty nabiałowe? Mamy dla Ciebie doskonały przepis podpowiadający, jak wykorzystać je w nowy sposób!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/polmlek-66198dd.jpg?resize=768,576","width":768,"height":576},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/polmlek-66198dd.jpg?resize=1200,900","width":1200,"height":900}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/nowa-tradycja-w-twojej-kuchni/"},"name":"Nowa tradycja w twojej kuchni","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/nowa-tradycja-w-twojej-kuchni/","dateModified":"2024-09-26T15:45:05+02:00","datePublished":"2024-06-04T22:45:43+02:00","headline":"Nowa tradycja w twojej kuchni","keywords":"Lifestyle","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["artykuly-sponsorowane","kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"350957","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"promocja","publish_date":"2024-06-04T20:45:43+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["lifestyle"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["artykuly-sponsorowane","kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"350957","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["lifestyle"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["artykuly-sponsorowane","kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["lifestyle"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":900,"width":1200,"alt":"polmlek","sourceName":"Mat. prasowe","title":"polmlek","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/polmlek-66198dd.jpg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":true,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":true,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":true,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"artykuly-sponsorowane","display":"Artykuły sponsorowane","taxonomy":"category"},{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1013122","content_title":"Nowa tradycja w twojej kuchni","content_type":"article","publication_date":"2024-06-04T20:45:43+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":350957,"contentName":"Nowa tradycja w twojej kuchni","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/nowa-tradycja-w-twojej-kuchni/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["Lifestyle"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":{"label":"Współpraca reklamowa","pixels":[]},"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/nowa-tradycja-w-twojej-kuchni/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"350957"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
W Twojej kuchni często goszczą twarogi i inne tradycyjne produkty nabiałowe? Mamy dla Ciebie doskonały przepis podpowiadający, jak wykorzystać je w nowy sposób!
Zaproponuj dania z twarogiem w ciekawej odsłonie, która urozmaici Twoją kuchnię i doda odmienionego smaku codziennym posiłkom. Skomponuj pastę twarogową z nowymi apetycznymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory czy pieczone buraki i podaj w oryginalny sposób – np. z kruchymi babeczkami. Dodaj twaróg do tart czy quiche’ów, które będą ozdobą świątecznego stołu lub przyjęcia dla znajomych. Jeśli lubisz placuszki twarogowe na słodko, tym razem zrób je w wersji wytrawnej z kaszą gryczaną lub z kurkami. A co na deser? Sernik to nie wszystko, co można upiec z dodatkiem twarogu. Doskonale sprawdzi się też jako składnik, m.in. ciasta marchewkowego czy ciastek francuskich.
Do skomponowania swoich potraw najlepiej wybierz twaróg z certyfikatem „Jakość Tradycja”, który daje pewność, że produkt ma tradycyjny skład i sposób wytwarzania, lokalne pochodzenie oraz odznacza się wysoką jakością. Takimi cechami charakteryzują się cenione przez konsumentów Twarogi Klinek: chudy, półtłusty i tłusty starannie wytworzone z wysokiej jakości mleka na bazie tradycyjnych receptur. Wszystkie są smaczne, lekkostrawne i zawierają cenne składniki odżywcze.
Wypróbuj nasze przepisy na pyszne potrawy z twarogiem i przekonaj się, że tradycja jest na czasie!
Mat. prasowe
BABECZKI Z PASTĄ TWAROGOWĄ
Składniki:
250 g Twarogu Klinek półtłustego
125 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
5 łyżek wody
200 g makreli wędzonej
75 g majonezu
szczypta soli i pieprzu
1 pęczek szczypiorku
5 rzodkiewek
2 jaja ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
1. Babeczki Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól oraz schłodzone masło pokrojone na kawałki. Następnie skrop lodowatą wodą. Wymieszaj. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w folię i włóż na około 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą szklanki wykrój krążki. Wylep ciastem natłuszczone foremki o średnicy około 7 cm. Nakłuj widelcem. Na każdą wylepioną foremkę połóż kawałek papieru śniadaniowego. Nasyp trochę grochu lub fasoli. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 220°C przez około 12 minut. Wyjmij, zdejmij papier z grochem i ostudź babeczki.
2. Pasta Oczyszczoną makrelę rozdrobnij, połącz z majonezem, twarogiem, drobno posiekanym szczypiorem, startą na tarce rzodkiewką oraz jajkami pokrojonymi w drobną kostkę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą napełnij babeczki. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
PLACKI Z TWAROGIEM I KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej palonej
100 g twarogu Klinek tłustego
2 szklanki wody
5 łodyżek szczypiorku z dymką
2 jajka
2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej/pszennej
szczypta pieprzu i soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę gryczaną, zostaw pod przykryciem jeszcze przez 5 minut i ostudź. Posiekaj szczypiorek oraz dymkę. W misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj kaszę, mąkę, szczypiorek, dymkę i przyprawy. Połącz składniki. Rozgrzej olej na patelni, nałóż masę i smaż placki do przyrumienienia z obu stron. Podaj z sosem, np. jogurtowym.
Materiał promocyjny marki Polmlek Raciąż Sp. z o.o.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.