Na patelni, grillu czy na wodzie
Każdy sposób przyrządzania potraw ma swoje plusy i minusy. Sprawdź, która metoda gotowania jest najlepsza dla ciebie.

GOTOWANIE W WODZIE
+ Warzywa zachowują znaczną ilość antyoksydantów, np. likopenu i beta-karotenu. Gotowanie ułatwia ich wchłanianie. To także dobry sposób na przyrządzanie mięsa, bo nie wymaga dodawania tłuszczu.
- Wysoka temperatura niszczy, a woda wypłukuje z jarzyn witaminy B i C (nawet 70%) oraz niektóre antyoksydanty. Z kolei długo gotowane mięso traci wiele witamin i minerałów, które przechodzą do wywaru.
Można zdrowiej: gotuj warzywa krótko, pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody. Wrzucaj je do wrzątku. Mięso wkładaj do gorącej i osolonej wody. W wysokiej temperaturze białko na jego powierzchni szybciej się zetnie, co zapobiegnie utracie składników odżywczych.
GOTOWANIE NA PARZE
+ Najlepszy sposób przygotowywania warzyw, bo tracą niewiele składników odżywczych. Korzystny też dla mięsa (cielęcina, drób), bo dzięki niemu są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych.
- Na parze gotuje się szybciej niż w wodzie, łatwo więc rozgotować warzywa. Są wtedy mniej wartościowe pod względem odżywczym i mało smaczne. Najlepiej smakują i najzdrowsze są al dente, nieco twarde.
Można zdrowiej: gotując na parze, nie dodawaj tłuszczu i soli, bo tak jest zdrowiej dla serca, a poza tym to zbyteczne. Ten sposób przyrządzania produktów wydobywa z nich naturalny smak, także słony. Możesz za to dodawać do wody zioła, a w przypadku ryb i mięsa – kostkę bulionową, aby danie miało wrazisty smak i aromat.
KUCHENKA MIKROFALOWA
+ Produkty są w mniejszym stopniu wystawione na działanie wysokiej temperatury i wody niż przy tradycyjnym gotowaniu. Zachowują więc więcej witamin i soli mineralnych. Nie trzeba używać tłuszczu.
- Nie można w niej zrumienić pieczeni wołowej czy wieprzowej albo drobiu. Wyglądają więc mniej apetycznie niż potrawy wyjęte z piekarnika.
Można zdrowiej: pokrojone na kawałki warzywa, mięso, ryby możesz włożyć do torebek do gotowania na parze w mikrofalówce. Ten sposób przyrządzania potraw jest równie zdrowy jak klasyczne gotowanie na parze. Jeśli przyrządzasz potrawy w naczyniu, koniecznie je przykrywaj. Produkty będą soczystsze.
SMAŻENIE
+ Dania są pyszne, bo tłuszcz wzmacnia naturalny smak produktów. Białko błyskawicznie ścina się na powierzchni mięsa, dzięki czemu jest ono w środku soczyste i zachowuje składniki odżywcze.
- Stosuj tę metodę przygotowywania potraw jak najrzadziej, bo znaczna ilość tłuszczu (nawet do 80%) zostanie wchłonięta przez potrawę, przez co stanie się wysokokaloryczna oraz ciężkostrawna.
Można zdrowiej: używaj tłuszczu roślinnego, bo nie podnosi poziomu cholesterolu. Rozgrzej go mocno na patelni, zanim zaczniesz smażyć, inaczej mięso i warzywa dużo go wchłoną. Unikaj panierek, bo chłoną tłuszcz jak gąbka, a najlepiej smaż bez tłuszczu na specjalnej patelni.
GRILLOWANIE
+ Podczas pieczenia na ruszcie z mięs wytapia się tłuszcz. Są zatem zdrowsze dla serca i naczyń krwionośnych oraz mniej kaloryczne. Przygotowywane w ten sposób dania mają fantastyczny dymny aromat.
- Przy klasycznym grillu wytapiający się tłuszcz spada na węgle. Tworzą się wówczas substancje rakotwórcze, które wraz z dymem osiadają na mięsie czy rybach.
Można zdrowiej: aby uniknąć odkładania się na potrawie substancji rakotwórczych, używaj aluminiowych tacek, zawijaj produkty (np. ryby) w aluminiową folię. Postaraj się nie stosować podpałki. Możesz też używać grilla gazowego lub elektrycznego, które nie mają wspomnianych mankamentów.
Polecane
„Na grillu u teściów, przy kiełbasce, szwagierka zniszczyła mi życie. Zdradziła sekret, którego strzegłam od lat”
„Szwagier na rodzinnym grillu zachowywał się jak człowiek-demolka. Przez jego pajacowanie prawie doszło do tragedii”
„Na rodzinnym grillu wyszły na jaw gorące tajemnice. Nie mogłam uwierzyć, że Wojtek przez całe życie nas okłamywał”
„Moja teściowa na majowym grillu traktowała mnie jak służącą. Nie pozwolę się więcej poniżać”
„Na rodzinnym grillu wybuchła płomienna awantura. Mąż ze złości skwierczał jak kiełbasa, a szwagier spalił buraka”
„Szwagier jak zwykle poszedł w cug i na rodzinnym grillu rozwiązał mu się język. Nie tylko on miał swoje za uszami”
„Na widok szwagra rozpływałam się jak masło na patelni. Musiałam uciec, by nie rozbić rodziny przez grzeszne pragnienia”
„Miłe spotkanie przy grillu zmieniło się w spowiedź mojej żony. To, co od niej usłyszałem, zwaliło mnie z nóg”
„Na wakacjach żona nurkowała w wodzie, a potem w łóżku z instruktorem. Myślała, że jestem ślepy”
Wróżba z puszczaniem świeczek na wodzie, wskaże ci, co cię czeka w miłości. Wykonaj ją na początku lata
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa