Reklama

MUS:
●25 dag gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% kakao)
●1/2 kostki masła
● łyżka porto
● 6 jajek
●3 łyżki cukru
WKŁADKA:
●4 figi (najlepiej świeże)
●6 łyżek madery
●50 ml soku pomarańczowego
●2 goździki
●1/2 łyżeczki cynamonu
● łyżka cukru
●3 łyzki masła
Czekoladę pokrusz do metalowej miseczki, postaw na garnku z wrzątkiem. Dodaj masło i stop, mieszając. Zdejmij, dolej porto. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z masą czekoladową i ubitymi na sztywno białkami. Figi pokrój w plastry. Maderę zagotuj z sokiem pomarańczowym, goździkami, cynamonem, cukrem i masłem, wrzuć figi, chwilę trzymaj w gorącym sosie. Gorący mus rozlej do pucharków, do każdego nałóż figi z sosem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama