Miodowy kurczak - Gotuj według... „Przepisu na życie”
Superniespodzianka! Dania z popularnego serialu. Prawdziwe, choć pochodzą z filmowego planu. Dzięki nim poznasz smaki potraw, które gotowali na wizji serialowi bohaterowie – Anka i Jerzy.

PORCJA: 355 kcal
NA 6 PORCJI:
- sprawiony kurczak (1–1,5 kg)
- 10 gałązek świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- kostka masła
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki płynnego miodu
- kilka czarnych oliwek
- 2 cytryny
- sól
- pieprz
Kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i zmiażdżonym czosnkiem. Pół kostki masła rozpuścić w rondelku, przestudzić, wymieszać z olejem. Mieszaniną posmarować ze wszystkich stron kurczaka. Ułożyć go w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po 15 minutach pieczenia, gdy skórka lekko się zrumieni, kurczaka skropić 3–4 łyżkami wody, a następnie co kilkanaście minut polewać wytworzonym sosem. Piec 1–1,5 godziny (w zależności od wagi kurczaka). Resztę masła roztopić. Wymieszać z miodem. Mieszaniną posmarować kurczaka pod koniec pieczenia. Podawać go udekorowanego oliwkami i ćwiartkami cytryn.
NASZA RADA:
Dzięki glazurze z masła i miodu kurczak zyska chrupiącą skórkę.
Polecane
„Od 20 lat moje życie to pranie, gotowanie i sprzątanie. Czuję się jak służąca zamknięta w domowym kieracie”
„Co tydzień gotuję rosół dla całej rodziny, ale nikt nie przychodzi. Czekam, bo co innego mi zostało na emeryturze?”
„Od 20 lat moje życie to pranie, gotowanie i sprzątanie. Czuję się jak służąca zamknięta w domowym kieracie”
„Co tydzień gotuję rosół dla całej rodziny, ale nikt nie przychodzi. Czekam, bo co innego mi zostało na emeryturze?”
„Kurs gotowania miał być rozrywką na emeryturze, a stał się lekarstwem na małżeńską nudę. Po 60-tce odzyskałam wigor”
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
„Ugotowałam zupę, a teściowa wylała cały gar do zlewu. Ma przepis na moje życie, ale mój dom, to moje zasady”
„Na Wielkanoc piekłam babkę pistacjową, choć teściowa wolała cytrynową. Niech ta nudziara spróbuje mojego przepisu”
„Dla mojej mamy tofucznica to warszawska fanaberia. Według niej jestem niszczycielką tradycji, bo gardzę schabowym”
„Według teściowej posiadówka w ogrodzie to najlepszy przepis na chrzest. Dla mnie to muchy, komary i brudne gary”
„Gdy szwagier przyniósł mi rabarbar, na chwilę straciłam głowę. Na kanapie nie omawialiśmy przepisu na ciasto”
„Według mojej matki synowa powinna stać przy garach, a nie zamawiać pizzę. Nie rozumie, że żyjemy w partnerskim związku”
„Miałam już dość gotowania żurku i białej kiełbasy. Nie jestem kucharką, a mój przepis na Wielkanoc to wyjazd do Włoch”
Horoskop na jutro 24 grudnia 2024 dla Lwa. Przedświąteczny spokój według wróżki Mirandy
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa