Migdałowy placek
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 480 kcal

Składniki na 8 porcji
CIASTO:
- szklanka mąki
- 5 dag zmielonych migdałów
- łyżka cukru
- 1/2 kostki masła (10 dag)
- żółtko
- szczypta soli
MASA:
- 3/4 szklanki mleka
- torebka cukru waniliowego
- szklanka śmietany kremówki
- 5 żółtek
- jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 20 dag truskawek
- 10 dag płatków migdałowych
Ciasto: makę, migdały, cukier, sól wymieszać. Dodać masło i żółtko, posiekać, szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Masa: mleko i śmietanę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka, jajko i cukier puder ubić na parze. Wlać gorący płyn, podgrzewać mieszając, aż krem zgęstnieje.
Ciastem wylepić natłuszczoną formę, przykryć pergaminem, obciążyć suchą fasolą. Piec 15 minut w temp. 200°C. Zdjąć papier i fasolę, nałożyć krem. Piec jeszcze 35 minut w temp. 140°C. Ostudzić.
Truskawki umyć, przekroić na pół, obłożyć wierzch ciasta. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, posypać nimi tartę.
Polecane
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa