Migdałowy mazurek
Mazurki królują na wielkanocnych stołach. Ewa Wachowicz ma wspaniały przepis na mazurka o smaku migdałowym. Porcja: 427 kcal Przygotowanie: ok. 120 minut Na 10 porcji

Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka jajek ugotowanych na twardo
- 200 g konfitury morelowej
- 300 g bakalii
- rum
Polewa: - żółtko
- jajko
- 70 g masła
- 70 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 50 g migdałów
- 30 g tartej bułki
- sok z 1/2 cytryny
Kajmak: - 1/2 l mleka
- 400 g cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 50 g masła
Dekoracja: - migdały (bez skórki)
- owoce kandyzowane
Mąkę wyrobić z masłem, cukrem pudrem i żółtkami. Schłodzić. Mały kawałek ciasta odłożyć. Resztą wylepić prostokątną formę. Ciasto wzdłuż boków posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczki zrobione z odłożonego ciasta. Ponacinać je w ozdobny wzorek. Ciasto na dnie formy ponakłuwać. Piec 30–40 minut w 180°C.
Składniki polewy zmiksować. Ciasto posmarować konfiturą, na wierzchu ułożyć namoczone wcześniej w rumie i pokrojone bakalie. Polać przygotowaną polewą. Piec 30–40 minut w 180°C.
Do mleka na kajmak dodać cukier i wydrążoną wanilię. Gotować ok. 40 minut, często mieszając, aż mleko zgęstnieje. Masę zdjąć z ognia, włożyć masło i mieszać, aż się rozpuści.
¦ Kajmakiem polać upieczone ciasto. Ozdobić kandyzowanymi owocami i migdałami.

Rada Ewy:
Przepis według pomysłu Ewy Wachowicz
Polecane
„Na wieść o wegańskim mazurku teściowa obraziła się na amen. A ja wolę nowoczesne święta zamiast skostniałej tradycji”
„Zamiast żuru, ćwikły i mazurka, najadłam się wstydu. Przy wielkanocnym stole matka wyzywała mnie od heretyczek”
„Na wieść o wegańskim mazurku teściowa obraziła się na amen. A ja wolę nowoczesne święta zamiast skostniałej tradycji”
„Zamiast żuru, ćwikły i mazurka, najadłam się wstydu. Przy wielkanocnym stole matka wyzywała mnie od heretyczek”
„Ja na Wielkanoc podałam słodkiego mazurka, a teściowa gorzką krytykę. Ten toksyczny babsztyl nie umie siedzieć cicho”
„Wziąłem kredyt dla wnuka, bo chciałem mu pomóc. Teraz nie stać mnie nawet na mazurka wielkanocnego i kostkę masła”
„Mam dość leniwego męża i rozpuszczonych dzieci. Nie będę się urabiać po łokcie, żeby mogli gnić na kanapie z mazurkiem”
Mazurek śliwkowy na Wielkanoc jak z cukierni: ten prosty przepis podbije serca wszystkich domowników!
Jak zmarła Agnieszka Mazurek? Prokuratura wszczęła śledztwo ws. śmierci gwiazdy disco polo. Jest oficjalny komunikat
Nie żyje znana wokalistka disco polo, Agnieszka Mazurek. Pożegnanie łamie serce... "Już nigdy nie zobaczymy Twojej roześmianej buzi"
„Przy wielkanocnym stole nie miałam do kogo gęby otworzyć. Dzieci się na mnie wypięły i zostawiły samą jak palec”
„Kolejną Wielkanoc spędziłam bez dzieci, bo dla nich wszystko jest ważniejsze niż matka. Nie obchodzą ich moje łzy”
„Córka zaprosiła mnie na swoją nowoczesną Wielkanoc. Musiałam coś zrobić, by wnuki poznały smak prawdziwej tradycji”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa