Mięsa na uroczysty obiad
Soczysta pieczeń jest doskonała, by podać ją na świąteczny obiad. Wyjątkowa gęsina, schab i szynka zachwycą gości smakiem.

Schab nadziewany figami i daktylami
Składniki:
- 1 kg schabu
- 150 g suszonych fig dobrej jakości
- 150 g suszonych daktyli bez pestek
- 1/2 szklanki bulionu
- przyprawa do mięs Knorr
- 4 łyżki oliwy
- pieprz
Przygotowanie:
1. Schab opłucz i osusz. Ostrym nożem zrób nacięcie wzdłuż mięsa. Uważaj, by nie rozciąć go na wylot. Nożem zrób kieszeń w środku mięsa.
2. Schab nadziej figami i daktylami. Otwór zepnij wykałaczkami. Przyprawę do mięs Knorr zmieszaj z oliwą i pieprzem. Natrzyj schab. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godz.
3. Mięso umieść w rękawie do pieczenia. Wlej bulion. Rękaw zwiąż. Ułóż na blasze i piecz 40 min w 190 st. C. Przetnij rękaw i zapiekaj schab, aż będzie
apetycznie rumiany.
4. Wyjmij mięso i zostaw do lekkiego schłodzenia. Następnie pokrój w plastry.
Schab również wyśmienicie smakuje na zimno.

Szynka pieczona
Składniki:
szynka 1,5 kg
suszone śliwki, orzechy włoskie, suszone żurawiny
Marynata:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 2 gwiazdki anyżu
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki
- tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- po kilka ziaren ziela, jałowca i kardamonu
- liść laurowy
Przygotowanie:
1. Olej, posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny oraz zioła i przyprawy wymieszaj. Szynkę obwiąż nicią i z każdej strony natrzyj marynatą. Odłóż do lodówki na co najmniej 3 godz.
2. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Szynkę umieść w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Możesz podlać odrobiną bulionu. Włóż do piekarnika na godzinę.
3. Po upływie godziny naczynie odkryj, włóż śliwki, posiekane orzechy i żurawinę. Piecz jeszcze 30 minut, obracając szynkę od czasu do czasu. Po upieczeniu naczynie z szynką wyjmij, przykryj i odstaw, aż ostygnie.

Gęś w wiśniach
Składniki:
- podwójna pierś gęsi
- 300 ml czerwonego wina
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Sos wiśniowy:
- 150 g mrożonych wiśni
- 100 ml soku jabłkowego
- 1 łyżka oliwy
- po 1/2 łyżeczki tymianku i czerwonej cebuli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Gęś natrzyj przyprawami. Zalej winem. Chłodź przez noc.
2. Skórę na gęsi natnij. Ułóż mięso na zimnej patelni skórą do dołu. Smaż 7 min. Odwróć i smaż 3 min.
3. Gęś włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 15 min w 180 st. C.
4. Na sos cebulę zrumień na oliwie. Dodaj rozmrożone wiśnie, sok i tymianek. Smaż 10 min. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj do gęsi.
Polecane
„Babcia kpi z mojego chłopaka, bo nie je mięsa. Przy wielkanocnym stole przeżyliśmy męki pańskie”
„Teściowa wie, że nie jem mięsa, ale i tak za każdym razem wciska mi kiełbasę. Uważa, że warzywa są dobre dla królika”
„Babcia kpi z mojego chłopaka, bo nie je mięsa. Przy wielkanocnym stole przeżyliśmy męki pańskie”
„Teściowa wie, że nie jem mięsa, ale i tak za każdym razem wciska mi kiełbasę. Uważa, że warzywa są dobre dla królika”
„Zamiast na wielkanocny obiad, trafiłem na rodzinną dramę. Hiszpańska telenowela to nic przy tym, co działo się przy stole”
„Teściowa podawała krytykę szybciej niż ziemniaki na obiad. Razem ze szwagierką traktowały mnie jak ścierę do podłogi”
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
„Grzeszny sekret mojej matki wyszedł na jaw i się zaczęło. Rodzinny obiad zamienił się w wielkie pranie brudów”
„Wdrapałam się na szczyt, ale sukcesem cieszę się sama. Mąż zamiast składać gratulacje, pyta, gdzie jest obiad”
„Weekend w Kazimierzu ze znajomymi był walką o przetrwanie. Żałowali kasy nawet na obiad w podrzędnym barze mlecznym”
„Mam 40 lat i mózg poniżej pasa. Choć kochana żona czekała z obiadem, to na widok kochanki ciekła mi ślinka ”
„Wnuczka nie je mięsa, jajek i nie pije mleka. Co to za fanaberie? Cichaczem dorzucam na jej zmieloną wołowinkę”
„Zamiast moczyć nogi w morzu, tłukłam kotlety na obiad. Kuzynka zaprosiła nas w gości i zrobiła ze mnie darmową kuchtę”
„Wyskakiwałem z łóżka kochanki, by zdążyć na obiad do żony. Nie miałem wyrzutów sumienia, dopóki się nie zemściły”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa