Mazurek z czekoladą
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 20-30 minut

PORCJA: 430 kcal
CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
MASA:
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag czekolady deserowej
- po 5 dag orzechów włoskich, arachidowych i laskowych
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- skórka pomarańczowa i cytrynowa do dekoracji
Ciasto: mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Nałożyć do dużej tortownicy, palcami uformować falisty brzeg. Piec na złoto 20-30 minut w temperaturze 200°C.
Masa: z cukru i 100 ml wody ugotować syrop. Włożyć czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Wsypać kakao, wymieszać. Przestudzić, włożyć masło, mieszać, aż się rozpuści. Na wystudzonym cieście rozsypać posiekane orzechy. Rozsmarować masę czekoladową, odłożyć do zastygnięcia. Ozdobić skórką pomarańczową i cytrynową.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa