Mazurek śliwkowy na Wielkanoc jak z cukierni: ten prosty przepis podbije serca wszystkich domowników!
Mazurek wielkanocny to niezbędny element na polskim stole w czasie świąt. Dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a którzy nadal chcą cieszyć się z wielkanocnych wypieków mamy rozwiązanie. Mazurek śliwkowy to idealne ciasto dla wszystkich, którzy stronią od kajmaku, czekolady i ciężkich kremów!

- Redakcja
Mazurek wielkanocny to tradycyjne polskie ciasto, przygotowywane w okresie świąt. Jego nadzienia mogą być różne - od kremowych orzechowych i kajmakowych, po owocowe, z wykorzystaniem zarówno owoców sezonowych, jak i suszonych czy mrożonych. Mazurki charakteryzują się swoją niską budową, a to za sprawą przygotowywania ich na kruchym cieście. Tradycyjnie wielkanocne mazurki są prostokątne i wypełnione kremem orzechowym. W sieci roi się jednak od przepisów na mazurki pistacjowe, krówkowe, czekoladowe, malinowe, figowe, kokosowe czy mazurki śliwkowe.
Mazurek śliwkowy – prosty przepis na Wielkanoc
Mazurek śliwkowy to idealny wybór dla fanów tego wakacyjnego owocu. Połączenie kruchego ciasta z suszonymi śliwkami i powidłami śliwkowymi, z dodatkiem orzechów włoskich to niebanalne połączenie, szczególnie na Wielkanoc. Dobrze sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi ciastami z nadzieniem czekoladowym czy kajmakowym.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Porcja: 290 kcal
Składniki na 12 porcji
- 2 szklanki mąki
- kostka margaryny (250 gram)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek kalifornijskich
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 10 wyłuskanych orzechów włoskich
- łyżka masła do formy
1. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Następnie dodać jajko, suszone śliwki i zagnieść ciasto.
2. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć w formie wysmarowanej masłem. Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki. Uformować z nich brzeg mazurka, a na wierzchu ciasta kratkę. Wałeczki posmarować pozostałym rozmąconym jajkiem. Podpiec 10 minut w temperaturze 190°C.
3. Na podpieczonym cieście kratki między wałeczkami wypełnić powidłami śliwkowymi i piec jeszcze 15 minut.
4. Po upieczeniu miejsca wypełnione powidłami udekorować posiekanymi kawałkami włoskich orzechów.
Mazurek może być przygotowany na kilka dni przed nadejściem gości na Wielkanoc – to ciasto najlepsze jest po upływie kilku dni. Należy jednak pamiętać, aby mazurków nie trzymać w lodówce, wtedy stwardnieją.
Zobacz także:
Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!
Świąteczne śniadanie może być naprawdę magiczne! Wielkanocne menu Magdy Gessler pomoże wam bez większego wysiłku ustalić, co powinno znaleźć się na stole. Jaki obiad wielkanocny przygotować? Jakie sałatki na Wielkanoc najbardziej zasmakują najbliższym? Sprawdźcie koniecznie!
Potrawy wielkanocne: co przygotować na Wielkanoc?
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polska tradycja sprawia, że nasze potrawy wielkanocne bazują co roku na podobnych składnikach. Jeśli nie wiesz, co przygotować na Wielkanoc, postaw na tradycyjne menu. Żurek na zakwasie, jajka, pasztet, biała kiełbasa, babki, mazurki - te potrawy wielkanocne zawsze się obronią. Z naszymi inspiracjami nie będziesz musiała zadawać sobie pytania, co przygotować na Wielkanoc.
Polecane
Wielkanocne sałatki: 5 hitów na wielkanocny stół. Są przepyszne, kolorowe, a do tego niezwykle oryginalne!
Sernik z konfiturą z wiśni, pasztet babci Czesi i kremowy żurek - te przepisy na Wielkanoc uczestników "MasterCheff" to must have na świąteczny stół
„Ja na Wielkanoc podałam słodkiego mazurka, a teściowa gorzką krytykę. Ten toksyczny babsztyl nie umie siedzieć cicho”
Złote myśli - niesamowite cytaty z Biblii. Ich ponadczasowe przesłanie podbije twoje serce
„Wszyscy narzekają na teściowe jak z horrorów. A moja uratowała rodzinną Wielkanoc i wyciągnęła do mnie pomocną dłoń”
„W Wielkanoc zostałam sama jak palec z żurkiem i babką. Syn z żoną postanowili spędzać święta na plaży na Kanarach”
„Umyłam teściowej wszystkie okna na Wielkanoc, a ona wytykała każdą smugę. Haruję na kolanach za zero wdzięczności”
„Kolejną Wielkanoc spędziłam bez dzieci, bo dla nich wszystko jest ważniejsze niż matka. Nie obchodzą ich moje łzy”
„Chciałem się oświadczyć w Wielkanoc, ale wszystko poszło nie tak. Niedoszła narzeczona prawie wylała mi żurek na głowę”
„Na wieść o wegańskim mazurku teściowa obraziła się na amen. A ja wolę nowoczesne święta zamiast skostniałej tradycji”
„Zaraz Wielkanoc, a synowa ma wszystko gdzieś. Okna całe w smugach, a w domu taki syf, że chciałam wezwać sanepid”
„Na Wielkanoc odmówiłam żurku z kiełbasą z babcinego przepisu, bo jestem weganką. Matka się obraziła i milczy do dziś”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa