Mazurek marcepanowy
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 330 kcal

Składniki na 12 porcji
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 15 dag migdałów mielonych
- 1/2 szklanki cukru pudru
- jajko
- żółtko
- kostka masła
- łyżeczka skórki cytrynowej
DEKORACJA:
- 20 dag marcepana
- zielony barwnik
- skórka pomarańczowa
- kandyzowane wiśnie
- migdały całe
- tortowe pisaki
- kurczaczki z kruchego ciasta
Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i migdałami. Dodać masło, jajko, żółtko i skórkę, zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
3/4 ciasta rozwałkować na prostokąt, ułożyć na blasze, z reszty ciasta uformować rant, przylepić go do placka. Piec na złoto (ok. 15 minut) w temperaturze 190°C.
Dekoracja: masę marcepanową zagnieść z barwnikiem, rozwałkować i ułożyć na cieście. Pisakiem zaznaczyć gałązki, z połówek migdałów zrobić bazie. Ozdobić kurczaczkami, skórką i wiśniami.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa