PRZYGOTOWANIE: 20 minut (bez chłodzenia) NA 6 PORCJI 6 żółtek 6 łyżek cukru 400 g serka mascarpone 20 okrągłych biszkoptów 1 i 1/2 szklanki mocnego naparu kawy 4–5 łyżek likieru migdałowego lub kawowego 400 g malin 50 g wiórków czekoladowych cukier puder Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Wymieszać z serkiem mascarpone. Połowę biszkoptów zwilżać po kolei w kawie wymieszanej z likierem i układać je w szklanym naczyniu. Na biszkoptach rozsmarować połowę masy serowej, przykryć pozostałymi biszkoptami, również zwilżonymi w kawie, i rozłożyć połowę malin. Posmarować resztą masy serowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny. Deser posypać wiórkami czekoladowymi oraz cukrem pudrem. Schłodzić. Uwaga! Zamiast biszkoptów można użyć pokruszonych bez (wystarczy ich warstwa na spodzie). Bez nie trzeba niczym skrapiać, pokrywamy je jedynie serkiem i posypujemy owocami.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Mascarpone z malinami i czekoladą"}],"seoMetadata":{"title":"Mascarpone z malinami i czekoladą","description":"Mascarpone to wyjątkowy składnik deserów, gwarantujący niepowtarzalny smak. W asyście czekolady i malin sprawdzi się jako pyszny deser.","metaTitle":"Mascarpone z malinami i czekoladą","metaDescription":"Mascarpone to wyjątkowy składnik deserów, gwarantujący niepowtarzalny smak. W asyście czekolady i malin sprawdzi się jako pyszny deser.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"shutterstock_33955636","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"shutterstock_33955636","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-f8c821e.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/mascarpone-z-malinami-i-czekolada/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/mascarpone-z-malinami-i-czekolada/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/mascarpone-z-malinami-i-czekolada/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Mascarpone z malinami i czekoladą","article":{"id":"60152","description":"Mascarpone to wyjątkowy składnik deserów, gwarantujący niepowtarzalny smak. W asyście czekolady i malin sprawdzi się jako pyszny deser.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["desery","gotowanie"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Mascarpone%20z%20malinami%20i%20czekolad%C4%85","tweet":"Mascarpone%20z%20malinami%20i%20czekolad%C4%85","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-f8c821e.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/mascarpone-z-malinami-i-czekolada/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/mascarpone-z-malinami-i-czekolada/#Article","@type":"Article","description":"Mascarpone to wyjątkowy składnik deserów, gwarantujący niepowtarzalny smak. W asyście czekolady i malin sprawdzi się jako pyszny deser.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-f8c821e.jpeg?resize=500,366","width":500,"height":366}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/mascarpone-z-malinami-i-czekolada/"},"name":"Mascarpone z malinami i czekoladą","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/mascarpone-z-malinami-i-czekolada/","dateModified":"2024-09-17T21:58:51+02:00","datePublished":"2010-08-16T13:00:00+02:00","headline":"Mascarpone z malinami i czekoladą","keywords":"desery, gotowanie","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"60152","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2010-08-16T11:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["desery","gotowanie"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"60152","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["desery","gotowanie"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["desery","gotowanie"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"shutterstock_33955636","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"shutterstock_33955636","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-f8c821e.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"desery","display":"desery","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"gotowanie","display":"gotowanie","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"968532","content_title":"Mascarpone z malinami i czekoladą","content_type":"article","publication_date":"2010-08-16T11:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":60152,"contentName":"Mascarpone z malinami i czekoladą","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/mascarpone-z-malinami-i-czekolada/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["desery","gotowanie"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/mascarpone-z-malinami-i-czekolada/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"60152"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
PORCJA: 561 kcal PRZYGOTOWANIE: 20 minut (bez chłodzenia) NA 6 PORCJI 6 żółtek 6 łyżek cukru 400 g serka mascarpone 20 okrągłych biszkoptów 1 i 1/2 szklanki mocnego naparu kawy 4–5 łyżek likieru migdałowego lub kawowego 400 g malin 50 g wiórków czekoladowych cukier puder Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Wymieszać z serkiem mascarpone. Połowę biszkoptów zwilżać po kolei w kawie wymieszanej z likierem i układać je w szklanym naczyniu. Na biszkoptach rozsmarować połowę masy serowej, przykryć pozostałymi biszkoptami, również zwilżonymi w kawie, i rozłożyć połowę malin. Posmarować resztą masy serowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny. Deser posypać wiórkami czekoladowymi oraz cukrem pudrem. Schłodzić. Uwaga! Zamiast biszkoptów można użyć pokruszonych bez (wystarczy ich warstwa na spodzie). Bez nie trzeba niczym skrapiać, pokrywamy je jedynie serkiem i posypujemy owocami.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.