Makaron z boczkiem
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 730 kcal

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 40 dag sera białego
- 15 dag wędzonego boczku
- mąka do podsypania
- sól
- łyżka oleju
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i 6-8 łyżek wody. Składniki wymieszać, zagnieść na dość twarde ciasto. Starannie wyrobić.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować, zostawić na 30 minut do przeschnięcia.
Przeschnięte ciasto posypać mąką, pokroić na pasy szerokości 8-10 cm, poukładać jeden na drugim i pokroić w poprzek na wąskie paseczki. Makaron rozrzucić na stolnicy.
Boczek pokroić w kostkę, włożyć na suchą, rozgrzaną patelnię, wytopić i zrumienić. Ser pokruszyć.
Zagotować dużą ilość osolonej wody z łyżką oleju, wrzucić makaron, zamieszać, gotować kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić, wyłożyć na talerze. Makaron polać wytopionym tłuszczem, posypać serem i skwarkami z boczku, ewentualnie oprószyć solą, wymieszać.
Danie można oczywiście także przyrządzić z gotowego makaronu (40 dag), najlepiej z szerokich wstążek. Będzie ostrzejsze w smaku i bardziej sycące, jeśli każdą porcję posypiemy łyżką żółtego sera startego na drobnej tarce (sokół, parmezan).
Polecane
„Moja randka z ukochanym była tylko powtórką przed sprawdzianem. Nawijał mi makaron na uszy i testował, czy inna to łyknie”
„Wakacje marzeń na Krecie były jak finansowy survival. Pojechaliśmy do luksusowego hotelu, a jedliśmy makaron z marketu”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa