Makaron pomidorowy z chorizo, jabłkiem i suszonymi pomidorami
Super przepis na makaron, idealne danie na obiad ze znajomymi lub rodziną.

Składniki
- Makaron 100 g
- Chorizo 50 g
- Pomidory ½ sztuki
- Jabłko 1 sztuka
- Oliwa
- Szalotka
- Krewetki 3-4 sztuki obrane surowe rozmiar 16/20
- Pecorino z orzechem włoskim
- Masło 50 g
- Białe wino 50 ml
Przepis podstawowy na ciasto makaronowe
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- Oliwa
- Sól
- woda
Sposób przygotowania
300 g mąki pszennej przesiać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie i wbić w nie trzy jaja. Dodać trzy łyżki oliwy i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem. Ciasto wyrobić aż do powstania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodać odrobinę wody. Jeszcze raz starannie zagnieść ciasto, dłońmi złożonymi w pięści rozgnieść ciasto na gruby placek. Jego rogi zawinąć do środka, obrócić ciasto i jeszcze raz rozgnieść. Czynność tę powtarzać wielokrotnie. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ja w folię i odłożyć na godzinę do lodówki, ciasto powinno odpocząć.
Makaron pomidorowy
Składniki: jak w przepisie podstawowym oraz 50 g masła, 30-40 g koncentratu pomidorowego.
Przygotować ciasto makaronowe jak w przepisie podstawowym. Zamiast oliwy dodać roztopione masło i dodatkowo - koncentrat pomidorowy. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i pokroić w dowolny wzór, można także użyć maszynki do makaronu.Pomidora malinowego kroimy w 4 cząstki, solimy używają soli morskiej, kropimy oliwą z oliwek. Tak przygotowanego pomidora suszymy w piecu nastawionym na temperaturę około 80stopni przez około 6 godzin. Salami chorizo i boczek wędzony podsmażyć na patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć szalotkę, następnie dodać krewetki i podlać białym winem. Redukować na małym ogniu. Następnie na patelnię dodać domowej roboty makaron ugotowany al dente, świeżą bazylię i cząstki suszonego pomidora, z jabłka wydrążyć małe kuleczki i podać na talerz. Gotowe danie posypać startym serem pecorino.
Przepis - > Miłosz Kowalski to finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham (brązowy medal), uczestnik prestiżowego programu Iron Chef UK, a obecnie Szef Kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach.
Polecane
„Naturalny nawóz mojej sąsiadki działa na jej pomidory i moje nerwy. Jej złota proporcja to 1:1 odoru i obrzydliwości”
„Moja randka z ukochanym była tylko powtórką przed sprawdzianem. Nawijał mi makaron na uszy i testował, czy inna to łyknie”
„Naturalny nawóz mojej sąsiadki działa na jej pomidory i moje nerwy. Jej złota proporcja to 1:1 odoru i obrzydliwości”
„Moja randka z ukochanym była tylko powtórką przed sprawdzianem. Nawijał mi makaron na uszy i testował, czy inna to łyknie”
„Nawijała mi makaron na uszy i dopiero po ślubie poznałem prawdę. Lany poniedziałek skończył się w sądzie”
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
Lekkie danie z makaronem: 5 pomysłów na pyszny i zdrowy obiad. Te przepisy są tak proste, że będziecie przygotowywać je regularnie!
„Wakacje marzeń na Krecie były jak finansowy survival. Pojechaliśmy do luksusowego hotelu, a jedliśmy makaron z marketu”
„Przyjaciółka myślała, że usidliła gorącego Włocha, a to mnie nawijał na uszy makaron. Wyszłam na najgorszą”
Wymarzona rutyna pielęgnacyjna z nowym serum z niacynamidem i kremem z filtrem SPF50
Współpraca reklamowa
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa