Letnie ciasto malinowe!
Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi łakociami.

W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe przysmaki, kompoty czy koktajle to słodka codzienność. Latem warto jednak pokusić się także o przygotowywanie ciast. Lekkie kompozycje składników sprawiają, że tak delikatnym deserom trudno się oprzeć. Zwłaszcza, że wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą można przygotować w bardzo prosty sposób. Dzięki specjalnym foremkom (np. marki Gosia), bez trudu upieczesz pyszne ciasto z malinami.
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
- 300 g malin
- Foremka aluminiowa
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 3-4 krople soku z cytryny
- szczypta soli
- 100 g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciasto
Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.
Krok 3. Beza
Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.
Zobacz inne przepisy na deser
1 z 5

KROK_1
2 z 5

KROK_2
3 z 5

KROK_3
4 z 5

KROK_4
5 z 5

BEZA_GOSIA_2
Polecane
„Zgubiliśmy się w górach, ale na leśnej polanie wcale nie próżnowaliśmy. Było upojnie jak w malinowym chruśniaku”
„Na rocznicę ślubu dostałam od męża placek z truskawkami. Cieszyłam się, aż odkryłam, kto naprawdę upiekł mi ciasto”
„Zgubiliśmy się w górach, ale na leśnej polanie wcale nie próżnowaliśmy. Było upojnie jak w malinowym chruśniaku”
„Na rocznicę ślubu dostałam od męża placek z truskawkami. Cieszyłam się, aż odkryłam, kto naprawdę upiekł mi ciasto”
„Teściowa twierdzi, że nie odróżniam piekarnika od pralki. A mimo to zrobiłem ciasto z truskawkami puszyste jak chmurka”
SHEIN otwiera sezon letni hucznym pokazem mody na Ibizie i zaprasza do wspólnej zabawy
Współpraca reklamowa
„Ciasto z czereśniami to pestka dla mojej mamy. Na zaręczyny to ja miałam je upiec, ale wyszła z tego niezła awantura”
„Gdy szwagier przyniósł mi rabarbar, na chwilę straciłam głowę. Na kanapie nie omawialiśmy przepisu na ciasto”
„Tort truskawkowy od zięcia wyglądał podejrzanie. Zamiast skosztować letnich frykasów, najadłam się wstydu”
„Myślałem, że po 50-tce już nic mnie zaskoczy. Wtedy mój 80-letni ojciec wparował z młódką pod pachą”
„55-letnia teściowa klei się do mnie jak smarkula. Czuję, że jeszcze jedno słowo i stracę panowanie nad sobą”
„Letnia przygoda ze starszym szefem skończyła się miłosnym zawodem. Byłam naiwna, a on to skrzętnie wykorzystał”
„Poszłam na wesele dla wyżerki. Chciałam zwinąć ciasto na wynos, a wróciłam z facetem jak z reklamy proszku do prania”
Litha - pogańskie święto przesilenia letniego. Słoneczne koła były odbiciem cyklu śmierci i życia
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa