Łazanki z makiem
Przygotowanie: 30 min, dla 6 osób

Opublikowano: 21.12.2008, 11:00
Reklama
CIASTO:
Reklama
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól
- łyżeczka masła
MASA:
- 1/2 szklanki maku
- 4 łyżki płynnego miodu
- po 2 łyżki posiekanych migdałów, orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 laski wanilii
Reklama
Do przesianej mąki wbij jajka, dodaj 1/2 szklanki wody i olej, zagnieć elastyczne, luźne ciasto ( ew. dolej trochę więcej wody). Podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Pozostaw, aby trochę podeschły. Radełkiem wycinaj łazanki. Ugotuj w osolonej wodzie z masłem, odcedź, ostudź. Mak przelej wrzątkiem i zmiel 2 razy. Utrzyj z miodem i bakaliami, dodaj posiekaną wanilię i skórkę pomarańczową. Wymieszaj z makaronem.
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Historie
„Były maż na Dzień Ojca dostanie figę z makiem. Nigdy nie wybaczę mu krzywdy, jaką wyrządził naszemu dziecku”
21.06.2025, 06:00
Historie
„Byłem na każde zawołanie tego babsztyla. Po jej śmierci dostałem od jej skąpego syna figę z makiem i czkawkę”
14.03.2024, 07:15
Loading...
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa