Reklama

1 kg miąższu dyni bez pestek i skóry
90 ml oliwy
szczypta słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
25 dag tłustego białego sera
100 ml mleka
Beszamel:
łyżka masła
łyżka mąki
350 ml mleka
opakowanie płatów lazanii szpinakowej
sól
pieprz
łyżka startego parmezanu
[adsense]
Dynię pokrój, wrzuć do rondla na rozgrzaną oliwę. Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 min, często mieszając. Przypraw papryką, gałką, solą i pieprzem. Dodaj ser, wymieszaj, przykryj i zestaw z ognia. W rondelku roztop masło i mieszając, dosypuj mąkę (aby nie powstały grudki). Partiami dolewaj 350 ml mleka, mieszając, aż powstanie gęsty, gładki sos. Przypraw do smaku. W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami: lazanię, masę dyniową, lazanię, masę dyniową i znów lazanię. Na wierzch wylej 100 ml mleka (powinno dotrzeć do ostatniej warstwy). Piecz 10 minut w temp. 180˚C. Wyjmij, nałóż beszamel. Zapiekaj kolejne 10 minut. Posyp serem, podawaj od razu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama