Kurczak z oliwkami
Jest smakowitą odmianą klasycznego dania z drobiu. O jego wyjątkowości decyduje mięsny farsz ukryty pod chrupiącą skórką, ale też dodatek aromatycznych przypraw i warzyw. Doskonały na obiad lub kolację.

PORCJA: 399 kcal
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
NA 4 PORCJE
● dwa kurze udka i dwie piersi
● 100 g mielonego mięsa wołowego
● kilka świeżych listków szałwii lub gałązek tymianku
● 3 łyżki oliwy
● cebula
● szklanka soku pomidorowego
● po strąku czerwonej i żółtej papryki
● 150 g czarnych oliwek
● 2–3 liście laurowe
● kilka ziarenek ziela angielskiego
● kostka bulionowa drobiowa
● sól
● pieprz
1
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Udka i piersi opłukać, osuszyć. Skórę na nich poluzować, pod spód włożyć mięso mielone, listki szałwii lub gałązki tymianku. Kawałki kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem. Wstawić na 30 minut do lodówki. Na głębokiej patelni lub w rondlu mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy.
2
Mięso podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka lub na niezbyt drobne kawałki. Dodać do mięsa. Sok pomidorowy doprawić solą i pieprzem. Zalać nim mięso. Naczynie z potrawą przykryć i dusić ok. 5 minut (kilkakrotnie poruszyć naczyniem, by mięso się nie przypaliło).
3
Z papryk usunąć gniazda nasienne. Miąższ pociąć w paski lub dość grubą kostkę. Razem z oliwkami dołożyć do mięsa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Zalać nią potrawę. Przykryć i dusić ok. 35 minut. Podawać z bagietką lub pieczonymi ziemniakami.
Polecane
„Z Grecji zamiast fety i oliwek przywiozłam pamiątkę na całe życie. Nasionko zakiełkowało, a ogrodnik się zmył”
„Po Grecji zostały mi tylko wspomnienia i kredyt na 10 tysięcy do spłacenia. Zamiast oliwek i fety jem teraz pasztety”
„Z Grecji zamiast fety i oliwek przywiozłam pamiątkę na całe życie. Nasionko zakiełkowało, a ogrodnik się zmył”
Lekkie obiady z kurczakiem. 7 przepisów, których spróbujecie tego lata i będziecie odtwarzać regularnie
„Po Grecji zostały mi tylko wspomnienia i kredyt na 10 tysięcy do spłacenia. Zamiast oliwek i fety jem teraz pasztety”
Lekki obiad: poznaj 5 pomysłów na szybkie dania, które będą nie tylko pyszne, ale też zdrowe i sycące
Wielkanocne sałatki: 5 hitów na wielkanocny stół. Są przepyszne, kolorowe, a do tego niezwykle oryginalne!
Lekkie obiady na lato. 5 niezawodnych pomysłów na gorące dni, które podbiją twoje kubki smakowe!
Dieta SIRT, czyli dieta - cud? Czy słynna dieta, która odmieniła Adele, rzeczywiście działa? [przepisy na tydzień]
„Brałam ślub z miłości, a drań mnie okradł z pieniędzy. Teraz jem ryż z promocji i oglądam jego zdjęcia z Dubaju”
„Działka pod dom, której użyczyli nam teściowie, okazała się pułapką. Nigdy więcej nie wejdę w żaden układ z rodziną”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa