● dwa kurze udka i dwie piersi ● 100 g mielonego mięsa wołowego ● kilka świeżych listków szałwii lub gałązek tymianku ● 3 łyżki oliwy ● cebula ● szklanka soku pomidorowego ● po strąku czerwonej i żółtej papryki ● 150 g czarnych oliwek ● 2–3 liście laurowe ● kilka ziarenek ziela angielskiego ● kostka bulionowa drobiowa ● sól ● pieprz 1 Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Udka i piersi opłukać, osuszyć. Skórę na nich poluzować, pod spód włożyć mięso mielone, listki szałwii lub gałązki tymianku. Kawałki kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem. Wstawić na 30 minut do lodówki. Na głębokiej patelni lub w rondlu mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy. 2 Mięso podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka lub na niezbyt drobne kawałki. Dodać do mięsa. Sok pomidorowy doprawić solą i pieprzem. Zalać nim mięso. Naczynie z potrawą przykryć i dusić ok. 5 minut (kilkakrotnie poruszyć naczyniem, by mięso się nie przypaliło). 3 Z papryk usunąć gniazda nasienne. Miąższ pociąć w paski lub dość grubą kostkę. Razem z oliwkami dołożyć do mięsa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Zalać nią potrawę. Przykryć i dusić ok. 35 minut. Podawać z bagietką lub pieczonymi ziemniakami.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Kurczak z oliwkami"}],"seoMetadata":{"title":"Kurczak z oliwkami","description":"Jest smakowitą odmianą klasycznego dania z drobiu. O jego wyjątkowości decyduje mięsny farsz ukryty pod chrupiącą skórką, ale też dodatek aromatycznych przypraw i warzyw. Doskonały na obiad lub kolację.","metaTitle":"Kurczak z oliwkami","metaDescription":"Jest smakowitą odmianą klasycznego dania z drobiu. O jego wyjątkowości decyduje mięsny farsz ukryty pod chrupiącą skórką, ale też dodatek aromatycznych przypraw i warzyw. Doskonały na obiad lub kolację.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"kurak","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"kurak","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9898d00.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kurczak-z-oliwkami/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kurczak-z-oliwkami/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kurczak-z-oliwkami/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Kurczak z oliwkami","article":{"id":"65234","description":"Jest smakowitą odmianą klasycznego dania z drobiu. O jego wyjątkowości decyduje mięsny farsz ukryty pod chrupiącą skórką, ale też dodatek aromatycznych przypraw i warzyw. Doskonały na obiad lub kolację.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["gotowanie","kurczak","oliwki","przyprawy"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Kurczak%20z%20oliwkami","tweet":"Kurczak%20z%20oliwkami","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9898d00.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kurczak-z-oliwkami/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kurczak-z-oliwkami/#Article","@type":"Article","description":"Jest smakowitą odmianą klasycznego dania z drobiu. O jego wyjątkowości decyduje mięsny farsz ukryty pod chrupiącą skórką, ale też dodatek aromatycznych przypraw i warzyw. Doskonały na obiad lub kolację.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9898d00.jpeg?resize=500,366","width":500,"height":366}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kurczak-z-oliwkami/"},"name":"Kurczak z oliwkami","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kurczak-z-oliwkami/","dateModified":"2024-09-17T22:31:44+02:00","datePublished":"2011-01-14T04:00:00+01:00","headline":"Kurczak z oliwkami","keywords":"gotowanie, kurczak, oliwki, przyprawy","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"65234","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2011-01-14T03:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["gotowanie","kurczak","oliwki","przyprawy"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"65234","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["gotowanie","kurczak","oliwki","przyprawy"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["gotowanie","kurczak","oliwki","przyprawy"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"kurak","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"kurak","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9898d00.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"gotowanie","display":"gotowanie","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"kurczak","display":"kurczak","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"oliwki","display":"oliwki","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przyprawy","display":"przyprawy","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"969386","content_title":"Kurczak z oliwkami","content_type":"article","publication_date":"2011-01-14T03:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":65234,"contentName":"Kurczak z oliwkami","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kurczak-z-oliwkami/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["gotowanie","kurczak","oliwki","przyprawy"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/kurczak-z-oliwkami/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"65234"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Jest smakowitą odmianą klasycznego dania z drobiu. O jego wyjątkowości decyduje mięsny farsz ukryty pod chrupiącą skórką, ale też dodatek aromatycznych przypraw i warzyw. Doskonały na obiad lub kolację.
PORCJA: 399 kcal PRZYGOTOWANIE: 50 minut NA 4 PORCJE
● dwa kurze udka i dwie piersi ● 100 g mielonego mięsa wołowego ● kilka świeżych listków szałwii lub gałązek tymianku ● 3 łyżki oliwy ● cebula ● szklanka soku pomidorowego ● po strąku czerwonej i żółtej papryki ● 150 g czarnych oliwek ● 2–3 liście laurowe ● kilka ziarenek ziela angielskiego ● kostka bulionowa drobiowa ● sól ● pieprz 1 Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Udka i piersi opłukać, osuszyć. Skórę na nich poluzować, pod spód włożyć mięso mielone, listki szałwii lub gałązki tymianku. Kawałki kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem. Wstawić na 30 minut do lodówki. Na głębokiej patelni lub w rondlu mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy. 2 Mięso podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka lub na niezbyt drobne kawałki. Dodać do mięsa. Sok pomidorowy doprawić solą i pieprzem. Zalać nim mięso. Naczynie z potrawą przykryć i dusić ok. 5 minut (kilkakrotnie poruszyć naczyniem, by mięso się nie przypaliło). 3 Z papryk usunąć gniazda nasienne. Miąższ pociąć w paski lub dość grubą kostkę. Razem z oliwkami dołożyć do mięsa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Zalać nią potrawę. Przykryć i dusić ok. 35 minut. Podawać z bagietką lub pieczonymi ziemniakami.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.