Konfitura z płatków róży
Przepis na konfiturę z płatków róży. Pyszna konfitura podana na porcelanowym spodeczku uświetni niejedno popołudnie przy herbacie.

Opublikowano: 29.07.2009, 07:00
Reklama
● 25 dag płatków dzikiej róży
● sok z jednej cytryny
● 1/2 l wody
● 60 dag cukru
Płatki róży zbierz rano, gdy tylko obeschnie rosa, wsyp do wyparzonej, suchej miski. Skrop sokiem z cytryny i ucieraj drewniana pałka, aż pokaże się sok. Przełóż do salaterki i odstaw na 12 godz. Zagotuj wodę z cukrem, włóż roztarte płatki. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż syrop zgęstnieje i stanie się przezroczysty. Przełóż do wyparzonych słoików, odwróć do góry dnem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Historie
„Chciałam nakarmić rodzinę truskawkową konfiturą, a najadłam się wstydu. Po tym, co zrobiłam, synowa nie chce mnie znać”
18.06.2025, 21:15
Historie
„Śniłam o zaręczynach w walentynki, a nie dostałam nawet marnej róży. Dla Jacka zawsze byłam tylko planem B”
09.02.2025, 07:15
Loading...
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa