PRZYGOTOWANIE: 45 minut NA 2–3 PORCJE ● 250 g białego sera ● 4–5 łyżek masła ● jajko ● niepełna szklanka mąki ● 8–10 dojrzałych moreli ● 8–10 kostek cukru ● łyżka ciemnego cukru ●100 g mielonych orzechów włoskich ● cukier puder ● sól 1. Ser przepuścić przez pras- kę lub zemleć przez maszynkę. 2 łyżki masła roz- puścić. Przestudzić. Do sera wbić jajko. Wlać masło i dodać dużą szczyptę soli. Całość zagnieść, dosypując tyle mąki, by powstało miękkie, sprężyste ciasto. Wstawić je do lodówki (wystarczy na godzinę, ale ciasto można chłodzić nawet przez całą noc). 2. Morele sparzyć, osączyć. Zdjąć skórkę, a następnie każdy owoc przekroić i ze środka usunąć pestkę. Ciasto uformować w wałek. Pokroić go na 8–10 części. Z każdej uformować placek. Na plackach ułożyć po połówce moreli, do niej włożyć kostkę cukru, przykryć drugą połówką owocu. Otoczyć szczelnie ciastem. 3. W dużym garnku zagotować wodę. Osolić ją. Do wrzątku włożyć knedle. Zamieszać. Gotować, a gdy wypłyną, gotować jeszcze ok. 8 minut, po czym wyjąć. Resztę masła rozpuścić. Wsypać ciemny cukier. Podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać orzechy i wymieszać. W panierce obtoczyć knedle. Oprószyć cukrem pudrem.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Knedle z morelami"}],"seoMetadata":{"title":"Knedle z morelami","description":"To letnia alternatywa popularnej potrawy ze śliwkami. Słodkie, soczyste morele, otoczone delikatnym serowym ciastem, będą równie pyszne. Wyjątkowy charakter dania podkreślisz panierką z mielonych orzechów.","metaTitle":"Knedle z morelami","metaDescription":"To letnia alternatywa popularnej potrawy ze śliwkami. Słodkie, soczyste morele, otoczone delikatnym serowym ciastem, będą równie pyszne. Wyjątkowy charakter dania podkreślisz panierką z mielonych orzechów. ","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":400,"width":600,"alt":"JAK PORADZIĆ SOBIE Z NERWICĄ?","title":"JAK PORADZIĆ SOBIE Z NERWICĄ?","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9410e83.jpg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/knedle-z-morelami/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/knedle-z-morelami/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/knedle-z-morelami/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Knedle z morelami","article":{"id":"75235","description":"To letnia alternatywa popularnej potrawy ze śliwkami. Słodkie, soczyste morele, otoczone delikatnym serowym ciastem, będą równie pyszne. Wyjątkowy charakter dania podkreślisz panierką z mielonych orzechów.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["morele"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Knedle%20z%20morelami","tweet":"Knedle%20z%20morelami","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9410e83.jpg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/knedle-z-morelami/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/knedle-z-morelami/#Article","@type":"Article","description":"To letnia alternatywa popularnej potrawy ze śliwkami. Słodkie, soczyste morele, otoczone delikatnym serowym ciastem, będą równie pyszne. Wyjątkowy charakter dania podkreślisz panierką z mielonych orzechów.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9410e83.jpg?resize=600,400","width":600,"height":400}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/knedle-z-morelami/"},"name":"Knedle z morelami","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/knedle-z-morelami/","dateModified":"2024-09-17T23:34:55+02:00","datePublished":"2011-08-04T11:00:00+02:00","headline":"Knedle z morelami","keywords":"morele","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"75235","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2011-08-04T09:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["morele"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"75235","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["morele"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["morele"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":400,"width":600,"alt":"JAK PORADZIĆ SOBIE Z NERWICĄ?","title":"JAK PORADZIĆ SOBIE Z NERWICĄ?","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9410e83.jpg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"morele","display":"morele","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"970900","content_title":"Knedle z morelami","content_type":"article","publication_date":"2011-08-04T09:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":75235,"contentName":"Knedle z morelami","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/knedle-z-morelami/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["morele"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/knedle-z-morelami/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"75235"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
To letnia alternatywa popularnej potrawy ze śliwkami. Słodkie, soczyste morele, otoczone delikatnym serowym ciastem, będą równie pyszne. Wyjątkowy charakter dania podkreślisz panierką z mielonych orzechów.
PORCJA: 612 kcal PRZYGOTOWANIE: 45 minut NA 2–3 PORCJE ● 250 g białego sera ● 4–5 łyżek masła ● jajko ● niepełna szklanka mąki ● 8–10 dojrzałych moreli ● 8–10 kostek cukru ● łyżka ciemnego cukru ●100 g mielonych orzechów włoskich ● cukier puder ● sól 1. Ser przepuścić przez pras- kę lub zemleć przez maszynkę. 2 łyżki masła roz- puścić. Przestudzić. Do sera wbić jajko. Wlać masło i dodać dużą szczyptę soli. Całość zagnieść, dosypując tyle mąki, by powstało miękkie, sprężyste ciasto. Wstawić je do lodówki (wystarczy na godzinę, ale ciasto można chłodzić nawet przez całą noc). 2. Morele sparzyć, osączyć. Zdjąć skórkę, a następnie każdy owoc przekroić i ze środka usunąć pestkę. Ciasto uformować w wałek. Pokroić go na 8–10 części. Z każdej uformować placek. Na plackach ułożyć po połówce moreli, do niej włożyć kostkę cukru, przykryć drugą połówką owocu. Otoczyć szczelnie ciastem. 3. W dużym garnku zagotować wodę. Osolić ją. Do wrzątku włożyć knedle. Zamieszać. Gotować, a gdy wypłyną, gotować jeszcze ok. 8 minut, po czym wyjąć. Resztę masła rozpuścić. Wsypać ciemny cukier. Podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać orzechy i wymieszać. W panierce obtoczyć knedle. Oprószyć cukrem pudrem.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.