Reklama

● włoszczyzna
● 2 łyżki oleju
● 3 kostki bulionu drobiowego
● listek laurowy
● gałka muszkatołowa
● ziarna czarnego pieprzu
● suszony grzybek
● 4 duże ziemniaki
● sól
● pieprz
● 6 parówek
● natka
ZACIERKI:
● szklanka mąki
● jajko
● 1–2 łyżki wody
● sól
Włoszczyznę obierz, umyj, poszatkuj. Podsmaż w garnku na oleju. Zalej 2,5 l letniej wody, wrzuć kostki bulionowe, listek laurowy, gałkę muszkatołową, ziarna pieprzu i grzybek, gotuj 15 minut. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, gotuj, aż będą miękkie; przypraw do smaku. Przygotuj zacierki: z podanych składników zagnieć twarde ciasto, odrywaj maleńkie kawałki i wrzucaj na gotującą się na małym ogniu zupę. Wymieszaj, gotuj 2–3 min. Z parówek zdejmij osłonki, pokrój w plasterki, wrzuć do zupy, zagotuj. Przed podaniem posyp natką. NASZA RADA: Zupa bedzie zawiesista i bardziej sycąca, kiedy dodasz do niej wytopiony na chrupiące skwarki boczek zasmażony z mąką.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Loading...