Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 20 dag makaronu wstążki
  • 3/4 l bulionu drobiowego z kostki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 duże ziemniaki
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • 20 dag boczku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
Reklama

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Bulion zagotuj z 3–4 ziarnami ziela i liściem, wrzuć pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, ugotuj do miękkości. Wyjmij przyprawy, ziemniaki zmiksuj z bulionem. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, zeszklij posiekany czosnek i oberwany z gałązek rozmaryn. Dodaj pokrojony w paski boczek, smaż 5 min. Wrzuć do garnka z bulionem, wymieszaj dokładnie z przecierem pomidorowym i ugotowanym makaronem. Podgrzej, gotuj 2–3 min, przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. NASZA RADA: Do zupy podaj zapieczone z oliwą, czosnkiem i tartym żółtym serem kromki pszennego chleba lub bułki.

Reklama
Reklama
Reklama