Karp a la Pomian
Ta tradycyjnie podawana na wigilię ryba może przybrać formę słynnego dania, które wymyślił francuski gastronom polskiego pochodzenia.

Danie to wzięło swe miano od nazwiska uznawanego we Francji za geniusza spraw kulinarnych Edwarda Pożerskiego de Pomian. Polak urodzony i mieszkający stale we Francji (jego ojciec wyemigrował w 1845 roku) z wykształcenia był lekarzem i gastronomem. Jako szef Laboratorium Fizjologii Żywienia w Instytucie Pasteura w Paryżu prowadził badania dotyczące żywienia i higieny żywienia. Sam znakomicie gotował, był smakoszem i łakomczuchem. Pisywał rozprawy naukowe, a także pełne humoru, popularne książki kucharskie, w których można znaleźć wiele odniesień do kuchni polskiej. Spośród wielu wymyślonych przez niego potraw nadziewany karp przeszedł do historii sztuki kulinarnej. Znaną z kuchni staropolskiej rybę nafaszerował nadzieniem na bazie podsmażanych pieczarek.
● karp (1 i 1/2 kg)
● 15 dag słoniny
● 25 dag pieczarek
● cebula
● 2 łyżki tartej bułki
● jajko
● 3 łyżki mleka
● 3 łyżki masła
● łyżka tymianku
● szklanka czerwonego wina
● sól, pieprz
Jak to zrobić
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 420 kcal
Karpia opłukać. Łuski oskrobać ostrym nożem, odciąć płetwy i koniec ogona. Rozciąć brzuch, usunąć wnętrzności i w miarę możliwości większe ości oraz kręgosłup. Rybę bardzo starannie wypłukać pod bieżącą wodą. Całą natrzeć solą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Pieczarki umyć, posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Słoninę pokroić w kostkę i stopić, odlać połowę tłuszczu. Cebulę i pieczarki podsmażyć na wytopionej słoninie, ostudzić. Tartą bułkę zalać mlekiem, wymieszać z pieczarkami. Wbić jajko, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Rybę nafaszerować nadzieniem, spiąć ciasno wykałaczkami. Dno żaroodpornego naczynia posypać wiórkami z łyżki masła, włożyć karpia, posypać go wiórkami z łyżki masła. Piec 35 minut w temp. 200°C. Pod koniec pieczenia podlać winem, a powstały sos doprawić wiórkami z reszty masła.
Polecane
„Myślałam, że starszy mąż będzie gorący w łóżku, a on przypomina nieświeżego karpia. Muszę sobie radzić inaczej”
„Ukochany zrobił ze mnie idiotkę przy Wigilijnym stole. Rodzina była w szoku, a tata omal nie zakrztusił się karpiem”
„Myślałam, że starszy mąż będzie gorący w łóżku, a on przypomina nieświeżego karpia. Muszę sobie radzić inaczej”
„Ukochany zrobił ze mnie idiotkę przy Wigilijnym stole. Rodzina była w szoku, a tata omal nie zakrztusił się karpiem”
Przeżyj swój ‘Oh La La!’ moment, dzięki produktom z limitowanej kolekcji Pantene x Emily in Paris
Współpraca reklamowa
„Oddałam serce starszej pani, a ona się odwdzięczyła. Gdy rodzina poczuła kasę, zlecieli się jak po karpia w promocji”
„Chciałam uczciwie zarobić na Święta, ale się nie udało. Mąż nie wie, skąd mam kasę na karpia”
„Zrobiłam Wigilię dla samotnych przyjaciół i skończyłam jak karp na święta. Zostałam z pustą lodówką i portfelem”
„Przez mikołajkowy prezent od dziewczyny poczułem się niczym karp na święta. Czekała mnie ponura wizja tej Wigilii”
„Żona sołtysa ma świecić przykładem, a ja szalałam z kościelnym. Mąż mi nie wybaczy, a ksiądz nie rozgrzeszy”
„Córa zmieniała facetów jak rękawiczki, a we wsi huczało. Musiałam się za nią wstydzić, a ona tylko wzruszała ramionami”
„Mój tata był dla mnie bogiem, a firma moim domem. Poświęciłam pracy całe życie, a ojciec potraktował mnie jak śmiecia”
„Dałem mamie luksusowy prezent na Dzień Matki, a ona oddała go sąsiadce. Okazałem jej miłości, a ona ze mnie zakpiła”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa