Kapuśniak pachnący boczkiem
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
GOTOWANIE: 1 godzina
PORCJA: 300 kcal

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
30 dag żeberek wieprzowych
pęczek włoszczyzny
40 dag kiszonej kapusty
2 łyżki kaszy jęczmiennej
2 plastry boczku wędzonego
łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
pęczek natki pietruszki
3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
sól, pieprz
Włoszczyznę oczyścić, opłukać. Natkę opłukać, otrzepać z wody, połowę posiekać.
Żeberka opłukać, zalać 1 i 1/2 l wody, dodać ziarna pieprzu, listek laurowy i ziele angielskie, posolić, zagotować. Zebrać szumowiny, dołożyć włoszczyznę i gałązki natki, gotować ok. 40 minut.
Wywar przecedzić, szklankę płynu odlać i wystudzić. Marchewkę pokroić w plasterki. Mięso obrać z kości.
Kapustę odcisnąć (sok zachować), pokroić, włożyć do wywaru, zagotować. Dosypać kaszę i kminek, gotować jeszcze około 20 minut.
Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na suchej patelni. Skwarki zdjąć, na wytopionym tłuszczu podsmażyć mąkę, zalać wystudzonym wywarem. Podgrzewać mieszając, aż zasmażka się zagęści, połączyć z zupą, zagotować.
Dodać mięso z żeberek, pokrojoną marchewkę i skwarki z boczku. Wlać sok z kapusty, przyprawić obficie pieprzem. Posypać posiekaną natką.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa