Kaczka z jabłkami
Czas: 150 minut Kaloryczność: 750 kcal Ilość porcji: 4

Opublikowano: 19.10.2008, 07:34
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 4 kawałki kaczki (piersi albo udka)
- sól
- majeranek
- 4 jabłka
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- konfitura z żurawin
Reklama
Mięso opłucz, natrzyj solą i majerankiem, zawiń w folię aluminiową i włóż na godzinę do lodówki. Jabłka obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny, posyp majerankiem. Kaczkę włóz do żaroodpornej formy, piecz godzinę w temp. 200°C, często polewając wytworzonym sosem. 20 min przed końcem pieczenia dołóż połówki jabłek. Kaczkę podawaj z jabłkami napełnionymi konfitura z żurawin, klasycznym ziemniaczanym purée lub zapiekanymi ziemniakami oraz surówką z czerwonej kapusty i startego jabłka, skropionej olejem i oprószonej pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Loading...