Kaczka w kapuście
SŁOWACJA
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 2 godziny
Porcja: 830 kcal
Składniki na 6-8 porcji

Opublikowano: 09.08.2007, 22:16
Reklama
● kaczka ok. 3 kg
● pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
● 3 łyżki masła
● 1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
● 1/2 szklanki bulionu mięsnego
● 1 i 1/2 kg kapusty włoskiej
● 3 cebule
● 5 dag boczku wędzonego
● sól, pieprz
Kaczkę pokroić na 6-8 kawałków, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na gorącym maśle ze wszystkich stron. Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, razem z kaczką zalać bulionem i winem. Piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 160°C.
Kapustę oczyścić i poszatkować. Boczek pokroić w plastry i podsmażyć. Kapustę, obrane i posiekane cebule, boczek przyprawione solą i pieprzem dodać do kaczki piec kolejne 30 minut.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Historie
„Zdrada męża spłynęła po mnie jak po kaczce. Za alimenty od tego rozochoconego durnia ułożę sobie lepsze życie”
15.01.2025, 14:15
Historie
„Kupiłem rower w promocji, żeby nie zgnuśnieć na kanapie. W gratisie dostałem Grażynę i motylki w brzuchu”
02.05.2025, 15:30
Loading...