Kaczka na sałatce ze słodkiego bakłażana
ZASADA PIĘCIU SMAKÓW. W tym wielkim kraju wyodrębnia się 4 regiony kulinarne: północny – Szantung, Pekin, Henan, zachodni – Syczuan, południowy – Kanton, wschodni – Szanghaj. Starochińskie przysłowie mówi, że północ gotuje słono, południe słodko, wschód ostro, a zachód kwaśno. Doprawiając potrawy, Chińczycy kierują się zasadą Pięciu Smaków, oprócz wymienionych uwzględniając jeszcze smak gorzki. Każda potrawa powinna działać na wszystkie zmysły: pięknie wyglądać, pachnieć i smakować.

1 z 4

kaczka-na-zalatce-ze-slodkiego-baklazana-_1246
ZASADA PIĘCIU SMAKÓW. W tym wielkim kraju wyodrębnia się 4 regiony kulinarne: północny – Szantung, Pekin, Henan, zachodni – Syczuan, południowy – Kanton, wschodni – Szanghaj. Starochińskie przysłowie mówi, że północ gotuje słono, południe słodko, wschód ostro, a zachód kwaśno. Doprawiając potrawy, Chińczycy kierują się zasadą Pięciu Smaków, oprócz wymienionych uwzględniając jeszcze smak gorzki. Każda potrawa powinna działać na wszystkie zmysły: pięknie wyglądać, pachnieć i smakować. 4 porcje Przygotowanie: 45 min SKŁADNIKI:
- 2 piersi kaczki
- 100 ml sosu imbirowego z soją TaoTao
- bakłażan
- olej do smażenia
- 5 łyżek brązowego cukru
- 50 ml sosu sojowego TaoTao
- 50 ml sherry
- pieprz kajeński
- 15 listków kolendry
2 z 4

1.
Pierś kaczki kroimy w cienkie plastry krok 1 i marynujemy w sosie imbirowym z soją TaoTao, odstawiamy na minimum 30 min.
3 z 4

2.
Bakłażana kroimy w kostkę 2x2 cm krok 2 i przesmażamy na oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z woka (lub innego naczynia, w którym przygotowywane jest danie), a do niego wsypujemy cukier, dolewamy sos sojowy TaoTao i sherry. Sos redukujemy, aż zmniejszy objętość o połowę. Dodajemy przesmażonego bakłażana, zagotowujemy, studzimy i odstawiamy do lodówki.
4 z 4

3.
Zamarynowaną pierś kaczki smażymy krok 3 na dużym ogniu. Podajemy na sałatce z bakłażana oprószonej pieprzem kajeńskim, z listkami świeżej kolendry.
Polecane
„Dzieci szydziły ze mnie, że dorabiam na boku, piekąc słodkie ciasteczka. Zmieniły zdanie, gdy poczuły smak pieniędzy”
„Nasza miłość zaczęła się nad morzem od dżemu malinowego. Ewa pokazała mi, że nawet na starość życie może być słodkie”
„Teściowa uraczyła mnie słodkimi borówkami. Myślałam, że to miły gest, ale miał on jeszcze inne, głębsze przesłanie”
„Odpłaciłam się przyjaciółce za odbicie mi męża. Chciała słodkiego romansu, a dostanie jeszcze słodszą zemstę”
„Zajadałem się pączkami, uśmiechając się słodko i prawiąc komplementy. Nie miałem serca mówić Renatce, że są ohydne”
„Mąż skakał z kwiatka na kwiatek i uprawiał kilka ogródków naraz. Moja zemsta była słodsza niż truskawki w czerwcu”
„Ja na Wielkanoc podałam słodkiego mazurka, a teściowa gorzką krytykę. Ten toksyczny babsztyl nie umie siedzieć cicho”
„Mój mąż ze mnie szydzi, że na emeryturze dorabiam na bazarku. Tylko że bez moich kiszonek nie byłoby nawet na prąd”
„Marynarka męża pachniała słodkim karmelem. Ciekawe, o którą wyperfumowaną lalunię ocierał się ten drań”
„Teściowa wysyłała słodkie grzeszki w wiadomościach. Złapałam się za głowę, gdy wyszło na jaw, z kim romansuje”
„Zdrada męża spłynęła po mnie jak po kaczce. Za alimenty od tego rozochoconego durnia ułożę sobie lepsze życie”
„Mąż chciał być sprytny, ale zapomniał, z kim na do czynienia. Słodkie perfumy jego kochanki wyczuję z kilometra”
„Kochałam wnuka jak własne dziecko, a on wywinął mi taki numer. Nie wiem, jak mogłam się nabrać na jego słodkie oczy”
„Kluczem do sukcesu miały być słodkie perfumy i moje długie nogi. Awans przez łóżko to sposób na życie”
Te życzenia na tłusty czwartek rozśmieszą nawet teściową. 18 słodkich inspiracji prosto ze serca
„Dzieci szydziły ze mnie, że dorabiam na boku, piekąc słodkie ciasteczka. Zmieniły zdanie, gdy poczuły smak pieniędzy”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa