Jogurtowe lody z bitą śmietaną
Porcja: 150 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Mrożenie: 60 minut

Dla 4 osób
- 100 g bitej śmietany
- 200 ml jogurtu owocowego (np. malinowego)
- jajko
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek malinowej polewy
- 4 wafle
- sól
Śmietanę ubić z połową cukru. Połowę śmietany wymieszać z jogurtem. Resztę wstawić do lodówki. Żółtko utrzeć z pozostałym cukrem na gęsty krem. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z koglem-moglem, a następnie połączyć z jogurtem i śmietaną. Jogurtowo-jajeczną masę wstawić na 2 godziny do zamrażarki , aż dobrze się schłodzi (od czasu do czasu masę należy mieszać, by równomiernie się chłodziła). Jogurtowo-śmietanowe lody rozdzielić za pomocą okrągłej łyżki do pucharków lub miseczek. Polać malinową polewą, udekorować schłodzoną bitą śmietaną oraz wafelkiem.
Nasze rady
Deser uatrakcyjnimy, posypując go grubo posiekanymi orzechami włoskimi albo pistacjowymi (przed podaniem pistacje płuczemy, żeby nie były słone i suszymy). Możemy też na dno naczynia z deserem położyć owoce z puszki. Deser będzie pożywniejszy, jeśli do jogurtowo-jajecznej masy dodamy 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego lub mascarpone.
Polecane
„Boże Ciało u teściowej miało być sielanką. Ale truskawkowy tort z bitą śmietaną stał się początkiem rodzinnego dramatu”
„Syn i córka doili mnie z kasy, ile wlezie. A kiedy potrzebowałam pomocy, zostawili mnie na lodzie”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa