Jarski pasztet w cieście francuskim
Przygotowanie: 1 godz.
Pieczenie: ok. 40 minut
Porcja: 440 kcal

SKŁADNIKI NA 10 PORCJI
- paczka (45 dag) ciasta francuskiego
- 4-6 dużych borowików
- 10 dag kurek
- mała cebula
- łyżka masła
- 20 dag świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki
- łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku (ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego)
- 20 dag twarożku
- żółtko
- sól, pieprz
Ciasto rozmrozić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Borowiki i kurki oczyścić, kurki drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, włożyć pokrojone grzyby i smażyć 2-3 min, mieszając. Oprószyć solą i pieprzem.
Szpinak umyć, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem kilka minut. Odcedzić, odcisnąć, posiekać.
Posiekany szpinak włożyć do miski, dodać podsmażone grzyby, śmietanę, twarożek, jajka i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Ciastem wyłożyć podłużną natłuszczoną formę tak, by brzegi ciasta wystawały nieco ponad brzegi. Na dno nałożyć połowę masy grzybowej, wcisnąć do połowy borowiki, przykryć resztą masy. Wyrównać, założyć brzegi ciasta, dokładnie je zlepić. Wierzch posmarować roztrzepanym żołtkiem.
Ew. udekorować wierzch okrawkami ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 200°C.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa