Jak zrobić zakwas na żurek
Jak samodzielnie przygotować zakwas na żurek albo na biały barszczyk? Przeczytajcie u nas! I już za 4 dni cieszcie się smakiem własnej, domowej zupki!

Zakwas potrzebny do zrobienia żurku lub barszczu często kupujemy w sklepie. A przecież tak łatwo zrobić go samodzielnie w domu! Oto czego potrzebujesz do zakwasu na żurek:
- pół litra wody
- 7 łyżek mąki razowej
- dwa ziarenka ziela angielskiego
- ząbek czosnku
- listek laurowy
- skórka od razowego chleba
Mąkę zalewamy w słoiku lekko ciepławą wodą. Dodajemy przyprawy i obrany ząbek czosnku. Wrzucamy kawałeczek skórki razowego chleba. Słoik przykrywamy gazą, odstawiamy w spokojne miejsce (o temperaturze pokojowej), od czasu do czasu lekko nim wstrząsamy. Po 4 dniach zakwas na żurek będzie gotowy!
Jeśli potrzebujesz zakwas na biały barszcz zamiast mąki żytniej dodaj mąki pszennej, to samo tyczy się chlebowej skórki. Proste prawda?
Smacznego!
Polecane
„Na Wielkanoc chciałam zamówić święty spokój, ale rodzina nie zje żurku z dostawy. Dla nich to święta z plastiku”
„Na Wielkanoc przyjechała rodzina, a i tak byłam samotna. Nie nadążam za młodymi i czuję się jak relikt z dawnej epoki”
„Na Wielkanoc chciałam zamówić święty spokój, ale rodzina nie zje żurku z dostawy. Dla nich to święta z plastiku”
„Na Wielkanoc przyjechała rodzina, a i tak byłam samotna. Nie nadążam za młodymi i czuję się jak relikt z dawnej epoki”
„Wielkanoc u synowej to jakaś kpina z tradycji. Okna brudne, żurek zimny, a na dodatek sałatka bez majonezu”
„Na Wielkanoc odmówiłam żurku z kiełbasą z babcinego przepisu, bo jestem weganką. Matka się obraziła i milczy do dziś”
„Teść nawet na Wielkanoc nie mógł darować sobie złośliwości. Zaraz po żurku zaserwował jajka z majonezem i jadem”
„W Wielkanoc zostałam sama jak palec z żurkiem i babką. Syn z żoną postanowili spędzać święta na plaży na Kanarach”
„Dzieci nie zapytały, czy mam siłę robić Wielkanoc. W tym roku zamiast żurku w garnku, zobaczą kartkę na lodówce”
„Miałam dość stania przy garach przed Wielkanocą i się zbuntowałam. Zamiast żurku i jajek będzie lemoniada na Kanarach”
„Córka zaprosiła mnie na swoją nowoczesną Wielkanoc. Musiałam coś zrobić, by wnuki poznały smak prawdziwej tradycji”
„Chciałem się oświadczyć w Wielkanoc, ale wszystko poszło nie tak. Niedoszła narzeczona prawie wylała mi żurek na głowę”
„Marzyłam o rodzinnych świętach wielkanocnych, ale żurek jadłam w samotności. Nie chciałam czuć się jak kula u nogi”
„Miałam już dość gotowania żurku i białej kiełbasy. Nie jestem kucharką, a mój przepis na Wielkanoc to wyjazd do Włoch”
„Teściowa przed Wielkanocą urządziła mi kontrolę jakości w domu. Wytykała smugi w oknach i ziemniaki w żurku”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa